Борщ з м'ясом і бурякової бадиллям - гаряче перша страва, яку зазвичай готують навесні і раннім літом, коли в городах буяє бурячиння. У нашому будинку такий борщ з'являвся, коли бабуся проріджувати буряк. Блюдо готували з старого і нового врожаю - минулорічні коренеплоди відварювали в мундирі заздалегідь або запікали в духовці, а молоду бадилля шаткували і додавали в самому кінці разом з вареною буряком, щоб зберегти яскравий колір. У буряках міститься барвник бетаїн. До речі, своєю назвою бетаїн зобов'язаний самої буряку (від латинського слова beta). Речовина це корисне, думаю, якщо зацікавитесь, то статей на тему про його користь знайдеться безліч.

Язик не повертається обізвати борщ супом, ну який же це суп, особливо, якщо готується він з м'ясом. Насправді, це цілий обід в одній каструлі! Я не претендую на класичний рецепт, але обіцяю точно - вийде дуже смачний борщ, до того ж - гарний, і готується він відносно швидко для подібного страви.
- Час приготування: 1 година 15 хвилин
- Кількість порцій: 6
Інгредієнти для борщу з м'ясом і бурякової бадиллям
- 600 г свинячої вирізки;
- 90 г цибулі;
- 120 г моркви;
- 100 г томатного соусу або 3 помідори;
- 250 г картоплі;
- 150 г вареної буряків;
- 100 г бурякової гички;
- перець, лавровий лист, рослинне масло, сіль.
Спосіб приготування борщу з м'ясом і бурякової бадиллям
М'ясо для борщу ріжемо кубиками і кладемо в каструлю в розігріте рослинне масло (приблизно 2-3 столові ложки). Каструля потрібна з товстим дном або чавунна, щоб все готувати відразу і не перекладати з посуду в посуд - так можна обійтися без попередньої обжарки на сковороді.
Обсмажуємо свинину кілька хвилин, поки шматки м'яса не підрум'яняться.

До підрум'яненою свинині додаємо нарізану часточками головку ріпчастої цибулі. Обсмажуємо цибульку з м'ясом, щоб він став прозорим і придбав карамельний колір.

На цьому етапі приготування борщу з м'ясом і бурякової бадиллям додаємо нарізану тонкою соломкою або натерту на крупній овочевий тертці моркву. На середньому вогні готуємо морква з м'ясом і цибулею 5-6 хвилин.
Додаємо томатний соус, перемішуємо, прогріваємо 5 хвилин на середньому вогні. Замість готового томатного соусу можна натерти на овочевій тертці 2-3 стиглих помідора.


До обсмаженою продуктам наливаємо 2 літри окропу, кладемо кілька листочків лавра, горошини чорного перцю. Закриваємо каструлю кришкою, варимо на маленькому вогні 40 хвилин.

Поки готується м'ясо, нарізаємо великою соломкою картоплю.

Варену буряк очищаємо від шкірки, натираємо на овочевий тертці. Бурякове бадилля рубаємо дрібно разом з черешками.

Через 40 хвилин додаємо в каструлю нарізану картоплю, знову доводимо до кипіння, варимо 10-15 хвилин.

За 5-7 хвилин до готовності борщу з м'ясом солимо його на смак і кидаємо в каструлю буряк і бадилля. Довго кип'ятити ці інгредієнти не можна - червоний борщ не вийде, колір стане буро-оранжевим, а бадилля і зовсім пропаде з поля зору.

На стіл подаємо зі сметаною і свіжим хлібом. До речі, з бадиллям можна приготувати дуже смачну холодник - холодний суп на кислому квасі. Але це вже інша історія.

Борщ з м'ясом і бурякової бадиллям готовий. Смачного!