Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Чому помідори з магазину несмачні?

0
67

Вже стало звичним лаяти магазинні помідори за відсутність смаку і запаху. Їх називають "пластиковими", "картонними" і "трава-травою". Існує безліч версій пояснюють цей факт. Хтось говорить про генної модифікації, хтось про гідропонній технології вирощування. Давайте розберемося, чому магазинні помідори так не схожі на ті, які ми їли в дитинстві.

Гідропоніка не винна

В першу чергу зруйнуємо міф про те, що в смаку винна гідропоніка. Рослини, вирощені за допомогою гідропоніки, як там не є реальні, натуральні і органічні. Немає нічого незвичайного в складах поживних розчинів, які подаються коріння рослин, немає ніяких міфічних стероїдів або секретних добавок при використанні гідропоніки. Фахівці підтверджують, що смак овочів вирощених з допомогою гідропоніки неможливо відрізнити від звичайних.

Выращивание томатов с помощью гидропоники
Вирощування томатів за допомогою гідропоніки © Rasbak

Найбільша проблема томата - дозрівання?

Природою передбачено, що одночасно з дозріванням, почервонінням, освітою речовин, що відповідають за смак і аромат, томат починає псуватися. Це відбувається через синтез ферменту руйнуючого пектин, що призводить до розм'якшення і втрати форми плода. У природі це необхідно рослині, щоб розсіяти насіння. Плід стає м'якше, створюючи прекрасне середовище для мікроорганізмів, тріскається, і втрачає товарний вигляд. Відокремити процеси дозрівання і псування неможливо.

Созревание томатов
Дозрівання томатів © Jean-no

Можливо, ви помічали, що смачніше помідори нерівномірно пофарбовані, з зеленими областями в районі плодоніжки. Однак такі "негарні" помідори занадто швидко псуються, і тому в магазині їх продавати не вигідно.

Звідки ж у магазинах гарні помідори?

Фотосинтез в томатах регулюють два гена - GLK1 і GLK2. Їх функції частково доповнюють одна одну, і збій будь-якого з них не призводить до порушень в фізіології рослини. У листі працюють обидва гена. У дозрівають плоди - тільки GLK2. Його робота в районі плодоніжки вище, що і призводить до нерівномірного дозрівання, коли половина плода вже червона, а частина ще зелена. Дуже довгі роки зусилля селекціонерів в усьому світі були спрямовані на виведення "красивих" сортів помідорів, плоди яких фарбуються рівномірно і відповідно довше зберігаються, не втрачаючи свою форму. І ось одного разу в ході селекції (зверніть увагу, що генні модифікації тут ні при чому) ген GLK2 "зламався". Це визначили біологи з США і Іспанії, розшифрувавши генетичну основу таких помідорів.

Равномерно созревающие томаты
Рівномірно дозрівають томати © Rasbak

У рослин з зіпсованим GLK2 незрілі плоди мають рівномірну блідо-зелене забарвлення і так само рівномірно червоніють. При цьому через зниженого рівня фотосинтезу в них утворюється менше цукрів і інших розчинних речовин, що і позбавляє помідор смаку і аромату.

Селекціонерів підтримали покупці.

Незрілі плоди томатів з неробочим геном GLK2 мають рівномірну блідо-зелене забарвлення і фарбуються рівномірно, довше зберігають товарний вигляд, і красиві різновиди з такою ознакою швидко захопили прилавки і поля. А ми, як покупці підтримали такі сорти гаманцем, вважаючи за краще красиві сорти негарним. Але разом з тим в плодах таких томатів припинився фотосинтез, в них стало менше цукрів і ароматичних речовин: помідори втратили справжній смак.

Виправити томати здатна генна інженерія.

Зараз відомо, що група вчених з декількох університетів - американських, іспанських і аргентинського - "додала" в геном томату робочу версію гена GLK2 і "включила" її. Результати виявилися вдалими: нові помідори виявилися смачніше, а рівномірність забарвлення залишилася. Іронія долі в тому, що генна інженерія, яку ми необгрунтовано звинувачуємо в поганому смаку помідорів, змогла виправити і поліпшити те, що зіпсували селекціонери. Можливо, коли-небудь, коли людство розбереться у своєму ставленні до генних технологій, нам вдасться побачити смачні томати в магазинах. Але питання безпеки таких технологій зовсім не предмет цієї статті.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

Please enter your comment!
Please enter your name here