Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Чорниця протерта з цукром

0
176

Липень приносить повні жмені, лукошки і кошики невеликих синяво-чорних ягідок - смачних і дуже корисних! Здогадалися? Ну звичайно, це чорниця. Іноді її плутають з лохиною, але якщо придивитися уважно, то Ви помітите, що, по-перше, чорниця трохи дрібніше і кругліше, а ягідки лохини більші і довгасті. По-друге, лохина світліша - колір ягід синьо-блакитний з білим нальотом, м'якоть - зелена, а сік - безбарвний. Чорниця має більш яскравий смак і відтінок: ягоди темно-сині, майже чорні (звідси і назва), з сизим нальотом, а м'якоть і сік насиченого фіолетового кольору. З'їжте жменю чорниці - мова і зуби стануть бузковими, що особливо радує дітвору! Ось і відмінно: їсти побільше свіжої чорниці в сезон корисно і діткам, і дорослим.

Черника протёртая с сахаром
Чорниця протерта з цукром

Скромним ягідка впору привласнити почесну назву "лісових сапфірів" - стільки в них цінних речовин! У чорниці містяться вітаміни А, В і С; мікроелементи (калій, цинк, залізо, марганець, фосфор); органічні кислоти і ефірні масла; пектин і клітковина. Антибактеріальні та протизапальні властивості чорниці допомагають впоратися із застудами, благотворно впливають на травлення.

А ще чорниця багата антоцианами - пігментами, що відповідають за інтенсивну забарвлення ягід. Вони є антиоксидантами, завдяки яким поліпшується обмін речовин і пам'ять, зміцнюється імунітет, серце і судини, зберігається гнучкість розуму і пильність очей.

Напевно, всі чули про користь чорниці для зору - дійсно, антоціани, накопичуючись в сітківці, покращують її постачання корисними речовинами, зміцнюють капіляри, - в результаті підвищується чутливість сітківки і гострота зору. Якщо Ви багато читаєте або пишете, працюєте за комп'ютером, Ваша робота пов'язана із зоровим і розумовою напругою, - обов'язково їжте чорницю! Але не відрами, звичайно - все добре в міру. До того ж, ефект стає помітний не відразу, а через деякий час регулярного вживання. В ідеалі слід з'їдати по 3 столових ложки чорниці кожен день протягом 1-2-х місяців.

Тому варто запастися корисною ягодою, поки триває чорничний сезон. І зараз Ви дізнаєтеся, як заготовити на зиму протерту чорницю з цукром, або "сире" варення - запас без термообробки, що дозволяє зберегти максимум корисних властивостей свіжої чорниці.

  • Час приготування: 15 хвилин
  • Порцій: 2,3 - 2,4 л

Інгредієнти для чорниці протертої з цукром:

  • 1 кг свіжої чорниці;
  • 2 кг цукрового піску.
Ингредиенты для черники протёртой сахаром
Інгредієнти для чорниці протертої цукром

Приготування чорниці протертої з цукром:

Пропорція ягід і цукру 1: 2 вказана для варення, приготованого холодним способом - без варіння. Цукор - природний консервант, тому чорниця, як і чорна смородина, протерта з великою кількістю цукру, може зберігатися без стерилізації і навіть під пластиковими кришками.

Якщо Ви все ж хочете проварити і закатати чорницю - тоді можна брати ягоди і цукор в пропорції 1: 1.

Ягоди промиваємо в мисці з водою або в друшляку під краном. Потім трохи обсушуємо - в тому ж друшляку, щоб стекла вода, або на рушник. Тільки пам'ятайте, що чорничний сік дуже добре фарбує в красивий бузковий колір! Тому рушник потрібно брати старе або темного кольору. Паперове не раджу - може розмокнути і пристане до ягодам.

Заготовлювати чорницю з цукром можна різними способами: розтирати ложкою, товкти Картоплем'ялки або подрібнювати в кухонному комбайні. Але металевий посуд використовувати не слід, щоб уникнути окислення. Тому користуйтеся емальованими мисками, дерев'яною ложкою, пластмасовою товкачем або пластикової насадкою.

Засыпаем ягоды черники сахаром
Засипаємо ягоди чорниці цукром

Висипаємо ягоди в миску, додаємо половину цукру і починаємо розтирати ложкою. Якщо висипати відразу весь цукор - розтирати буде не дуже зручно, а ще - при поступовому додаванні він краще розчиняється.

Тщательно перетираем ягоду с сахаром пока она не даст сок
Ретельно перетираємо ягоду з цукром поки вона не дасть сік

Під час ретельного розтирання ягоди пускають сік, в якому розчиняється цукор. Припустимо, щоб трохи ягідок залишилося цілими.

Высыпаем оставшийся сахар и размешиваем
Висипаємо цукор, що залишився і розмішуємо

Висипаємо в протерту чорницю решту цукру і перемішуємо. Чи не розфасовуємо отриману суміш по банках відразу, а залишаємо при кімнатній температурі на кілька годин, так як цукор не розтане відразу, а буде розчинятися деякий час. Якщо ж відразу розкласти варення по банкам, може вийти так, що воно збільшиться в об'ємі і втече. Якщо поспішайте, тоді наповнюйте банки не доверху, а з запасом, приблизно на 4/5 висоти.

Даём время раствориться сахару
Даємо час розчинитися цукру

Розклавши протерту з цукром чорниці по стерильним скляним банкам, закриваємо їх стерильними кришками - пластиковими або з різьбленням.

Черника протёртая с сахаром
Чорниця протерта з цукром

Зберігати чорницю протерту з цукром слід в прохолодному місці: в підвалі або холодильнику.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

Please enter your comment!
Please enter your name here