Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

І квітка і овоч

0
39

З цією рослиною довелося познайомитися спочатку як з квіткою, і лише пізніше дізнався, що є і городні його види. Йдеться про портулак.

Як квітка він цікавий яскравим кольором: жовтим, червоним або палевим ... А також тим, що цвіте з початку літа до осені. Особливо гарні великі квіти портулаку на низьких зелених трав'яних килимах сонячних укосів альпінарію.

Портулак (Portulaca)

Що стосується портулаку городнього, то цю лиственную пряність, що відрізняється кислуватим смаком, індійські та іранські кулінари вважають неодмінним компонентом тушкованих страв. У самих різних країнах листя портулаку кладуть в салати, а суміш його зі щавлем і петрушкою надає неповторний смак знаменитому французькому супу.

З давніх часів хвалять лікувальні властивості і високу поживну цінність портулаку. Сік, рясно виділяється листям і стеблами, змішаний з медом, - прекрасний засіб від застуди. Цією сумішшю лікують також удари, синці. Компрес, просочений соком, зніме жар. За старих часів, якщо не вистачало пшениці, подрібнене насіння портулаку використовували при приготуванні хліба, додавали в каші. Сучасні городники практично нічого не знають про цей овоч, хоча ще Р. І. Шредер писав: "Рослина це добре переносить пересадку, і тому його можна вирощувати через розсаду. Насіння в мокшанська губернії практично не дозрівають". Існують два види портулаку: зелений і жовтий, останній вживають частіше. Насіння зберігаються 2-3 роки, вони дуже дрібні, і рослина стелиться широко, тому посів повинен бути рідкісним.

Портулак (Portulaca)

Не пошкодуйте виділити для портулаку частина грядки і ви, якщо дістанете насіння, запасетесь цієї далеко не марною пряністю.

 

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

Please enter your comment!
Please enter your name here