Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Природний фрактал – капуста романеско

0
98

Природний фрактал - капуста романеско. Фрактал - це геометрична фігура, певна частина якої повторюється знову і знову, змінюючись в розмірах. В цьому і полягає принцип самоподібності. Фрактали подібні самим собі, вони схожі самі на себе на всіх рівнях (тобто в будь-якому масштабі). За великим рахунком, в навколишньому світі існує безліч різних типів фракталів. Можна навіть стверджувати, що все, що існує в реальному світі, є фракталом, будь то хмара, молекула кисню, дерево, берег моря, кровоносні судини людини. Всі ці структури само-подібні.

Наприклад, від гілки, як і від стовбура дерева, відходять відростки менші, від них - ще менші, і т. Д., Тобто гілка подібна всьому дереву. Схожим чином влаштована і кровоносна система: від артерій відходять артеріоли, а від них - дрібні капіляри, по яких кисень надходить в органи і тканини. Точно також і берегова лінія при збільшенні масштабу залишається схожою на саму себе. Це властивість об'єктів вчені назвали фрактальної, а самі об'єкти - фракталами (від латинського fractus - зламаний, подрібнений, розбитий).

Фахівцям в області комп'ютерної техніки, наприклад, добре відомо, що фрактали нескінченної складності і краси можуть бути згенеровані простими формулами. Індустрія кіно для створення реалістичних елементів ландшафту (хмари, скелі і тіні) широко використовує технологію фрактальної графіки. Виникає таке відчуття, що мудра Природа, створюючи об'єкти і системи по фрактальним принципом, як би дає людям шанс краще пізнати і дослідити її саму. Наприклад, вивчаючи фрактальні системи, вчені намагаються передбачити закономірності, які, на перший погляд, здаються абсолютно непередбачуваними і хаотичними.

Романеско
Романеско

Повернемося до нашої капусті Романеско. Її ще називають коралової капустою або романської брокколі. Багато хто вважає, що цей гібрид цвітної капусти та брокколі створений зовсім недавно, ледь не в 90-х роках 20 століття, римськими селекціонерами і дизайнерами 3D графіки і що вони нібито надали їй таку химерно-красиву форму, в якій суцвіття капусти романеско розташовуються по логарифмічною спіралі. Віриться насилу, тому що селекціонери дійсно могли схрестити брокколі з цвітною капустою, а про решту, думається, подбала її величність Природа. Що стосується перезапилення згадуваних двох видів капусти, воно могло статися і природним шляхом. Є ж версія про те, що капуста романеско була відома людям вже в 16 столітті.

Романеско
Романеско

Капуста романеско, по латині Brassica oleracea, являє собою однорічна рослина, яка є підвидом цвітної капусти. Якщо уважно вдивитися в кожне суцвіття або ж бутон Романеско, стане чітко видно, що кожний наступний бутон складається з набору таких же за будовою бутонів, але набагато меншого розміру. Капуста романеско, можливо, ще не такий популярний продукт, як її родички кольорова капуста і брокколі. Однак, корисні властивості капусти романеско і відмітний ніжний смак продукту поступово заслуговують світове визнання і популярність. Калорійність капусти романеско знаходиться на неймовірно низький рівень і її можна порівняти з показниками огірків. Крім того, хімічний склад Романеско рясніє вітамінами групи В і С, а також мінералами цинку і каротином. Готують капусту романеско аналогічно цвітній капусті і броколі, які є її найближчими родичами. Для страв з неї характерний чудовий глибокий аромат, вершково-горіховий і дуже м'який смак.

Романеско
Романеско

Корисні властивості.

Капуста романеско, завдяки своєму вітамінним складом, є ідеальним продуктом краси. Мало калорій, багато вітамінів, мінералів і харчових волокон. Все це сприяє природному очищенню організму, робить шкіру сяючою, а волосся - густими і міцними. Вражає і мінеральний склад Романеско - залізо, фосфор, кальцій, калій. Овоч містить рідкісні мінерали - фтор і селен і може бути рекомендований всім, хто хоче зберегти здоров'я зубів, цілісність зубної емалі. Селен здатний захищати наш організм від пухлин, сприяє засвоєнню харчових антиоксидантів. Входить до складу хрящової тканини, важливий для здоров'я суглобів. Впливає на гормональний баланс, сприяє роботі скелетних і гладких м'язів. Романеско, як і інші джерела фолієвої кислоти, рекомендується при плануванні вагітності і, якщо нормально переноситься, для харчування під час виношування дитини.

Романеско
Романеско

Вирощування.

Рослина дуже чутлива до перепадів температури і вологості повітря, тому в екстремальних для неї умовах вона може не зав'язати головок. Капуста може не сформувати суцвіття і при неправильному виборі часу сівби. Як показує практика, зав'язування головок відбувається в період з не дуже високою температурою (до 18 ° С). Тому насіння цвітної капусти більш пізніх сортів потрібно сіяти з таким розрахунком, щоб формування суцвіття відбувалося, наприклад, у вересні, коли ночі вже стають холодними. Звичайно ж, формуватися головка буде значно повільніше, зате виросте більш великої. Капуста може не зав'язати качанів, якщо не дотримуватися правильний температурний режим, вологість грунту при вирощуванні розсади.

Насіння в ящики висівають за 45-60 днів до передбачуваної висадки розсади у відкритий грунт. До появи сходів температуру повітря в приміщенні рекомендують підтримувати в межах 20-22 ° С, а потім її необхідно знизити до 8-10 ° С вдень і 6-8 ° С вночі. В цей же час розсада капусти дуже потребує хорошому освітленні і помірного поливу. Якщо все зробити правильно, розсада буде міцна, приземкувата, з потужною кореневою системою, до того ж вона буде мати гарну стійкість до несприятливих умов.

Не слід забувати і про те, що капуста дуже вологолюбна. Засуха під час формування розетки листя і качана негативно позначиться на врожаї, тому капусту потрібно регулярно поливати. Занадто пізня або рясна підгодівля теж може погано позначитися на формуванні суцвіття, яке може і не розпочатися зовсім. Замість качана ви ризикуєте отримати величезний букет з капустяного листя. Першу підгодівлю рекомендується проводити через тиждень або півтори після висадки розсади в грунт настоєм коров'яку (на 10 л води 0,5 л рідкого коров'яку і 1 ст. Ложку повного мінерального добрива). Другу підгодівлю проводять через два тижні після першої робочим розчином, що складається з 30 г аміачної селітри, 2 г хлористого калію, 40 г суперфосфату і 2 г борної кислоти на 10 л води. Третю підгодівлю - коли у капусти починають формуватися суцвіття. Для цього розводять з водою коров'як (1: 8) і на 10 літрів розчину додають по 30 г суперфосфату і аміачної селітри і 20 г хлористого калію.

Романеско
Романеско

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

Please enter your comment!
Please enter your name here