Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Спаржева капуста – броколі

0
243

Першими "приручили" броколі (Brassica Oleracea convar) римляни, про що свідчить назва однієї її різновиди - italica. З Південної Італії броколі потрапила до Візантії, а потім і інші країни. Сьогодні ця капуста надзвичайно популярна в Західній Європі, Японії, Канаді та США. У нашій країні її дуже добре знають, і вирощують в Україні з початку XIX століття, наприклад такі сорти: Чорна сицилійська, Біла і Фіолетова Кіпрська, Датська карликова, Портсмутського. Спаржева капуста, або броколі, - однорічна рослина висотою від 70 до 100 см з широкими, довго-черешковими (до чверті метра) листям. Як і кольорову, її вирощують заради головок - укорочених видозмінених суцвіть, тільки у броколі вона має вигляд пучка недорозвинених і сильно скручених квіткових бутонів, закритих зеленими, темно-зеленими або фіолетовими чашолистки.

Броколі (Broccoli)

За поживними і дієтичним властивостям ця капуста перевершує кольорову: в ній в півтора рази більше білка і мінеральних солей, вітаміну С вона накопичує до 150 мг на 100 г сирої маси. А її молоде листя не поступаються шпинату і листовій капусті. Броколі виводить солі важких металів, багата каротином і амінокислотою - метіоніном. Систематичне вживання броколі в їжу знижує рівень холестерину в крові і запобігає розвитку атеросклерозу. Ось чому вона незамінна в лікувальному харчуванні.

З усіх капусти броколі, напевно, сама невибаглива: холодостійка, здатна рости навіть на важких суглинках, найменш влаголюбива. Пізньостиглі сорти витримують заморозки до -10 °. У південних областях України деякі сорти можуть зимувати і радувати урожаєм в квітні-травні. Там вона навіть здатна рости як багаторічна. І все ж високі врожаї броколі дає на добре освітленому місці при помірній температурі, на легко- і середньосуглинисті грунті, заправленої з осені органічними (8-10 кг / кв.м) і мінеральними (по 40-50 г / кв.м калійної солі і суперфосфату) добривами. Навесні за два тижні до висадки розсади або посіву насіння закладають 60-80 г / кв.м аміачної селітри або сечовини.

Броколі (Broccoli)

Броколі обробляють розсадним і безрозсадним способами. Щоб зібрати урожай раніше (наприкінці червня) і довше насолоджуватися нею восени, броколі вирощують через розсаду, висіваючи насіння в горщики в кілька термінів з інтервалом 10-20 днів починаючи з середини березня до кінця травня. Готову розсаду (35-45-денну з п'ятьма-шістьма листям) висаджують, відповідно, з кінця квітня до кінця червня. Великі головки, до 12 см в діаметрі, можна отримати, розмістивши 4-6 рослин на 1 кв.м. Якщо посадити частіше, то бічні пагони після зрізання головного стебла будуть погано розвиватися, тому рослини висаджують в першій половині травня за схемою 30-40 × 60-70 см. Прямо в грунт броколі сіють на півдні. Насіння по кілька штук кладуть в гнізда на такій же відстані, як при висадці розсади. Сходи проріджують, залишаючи спочатку по два-три рослини в гнізді, а через півтора-два тижні - по одному. Щоб головки вийшли великі, необхідно постійно рихлити ґрунт у міжряддях, поливати, захищати від спільних з іншими капустяними шкідників і хвороб і два-три рази за сезон підгодувати.

Брокколі (Broccoli)

Температура менше впливає на закладку і розвиток головок броколі, ніж цвітної капусти. Але все ж в прохолодне літо посилюється зростання головок, а в жарку - листя.

Важливо правильно підібрати сорт. Ранні дають дрібні головки і часто передчасно зацвітають. Влітку краще ті, що при високих температурах дають менше листя. До реєстру селекційних досягнень включені п'ять сортів і гібридів капусти броколі:

    • український ранньостиглий Тонус з дрібними блакитно-сизим листям, темно-зеленою відмінного смаку середньої щільності головкою висотою до 8 см і вагою до 200г урожай 2 кг / кв.м;
    • голландський середньостиглий гібрид F1 Фієста, стійкий до фузаріозу та несприятливих умов, з довгими синьо-зеленим листям і темно-зеленою, дуже щільною головкою середнього розміру, частково прихованою листям; бічних пагонів не утворює; урожай 3,5 кг / кв.м;
    • голландський пізньостиглий сорт Континенталь зі стабільним - до 2,2 кг / кв.м - урожаєм вирівняних зелених відкритих головок вагою до 600 г;
    • чеська середньостиглий сорт Лінда з еліптичними сіро-зеленим листям і середньої щільності зеленої, відкритої головкою вагою 300-400 г; висаджувати краще за схемою 50 × 50 см; після зрізки додатково формує до 7 головок по 70 г .; дає стабільний урожай 3-4 кг / кв.м;
    • японський середньостиглий, стійкий до високих температур гібрид F1 Аркадія з блакитними листям середнього розміру і темно-зеленою куполоподібної щільною голівкою до 450 г, дає до 1,5 кг / кв.м.
Броколі (Broccoli)

Період збирання броколі короткий, так як, дозрівши, головка швидко розсипається. Повністю сформована головка має діаметр 8-20 см. Центральну головку прибирають до того, як почали розпускатися бутони. Якщо дати розпуститися хоча б одному суцвіття, головки стають жорсткими і несмачними, а бічні перестають рости. Їх зрізають в холодну пору доби разом зі стеблом довжиною 10-15 см, який також йде в їжу. Головки, підростаючі на бічних пагонах, знімають через два-три тижні, коли вони будуть 4 см в діаметрі. У відкритому грунті броколі прибирають до стійких заморозків, в теплиці - до кінця листопада. При кімнатній температурі за один-два дні головки в'януть і жовтіють, і в таких умовах тримати її довше не можна. У холодильнику броколі зберігають тиждень. Зберегти свіжої її можна так: після збирання капусту відразу ж обприскати холодною водою, укласти в поліетиленові мішки з шматочками льоду і охолодити до 0 °. Броколі також добре заморозити. Рецептура страв з цвітної капусти цілком підходить і для броколі. З неї готують салати, супи, гарніри, але особливо смачна вона в маринованому вигляді. Спробуйте наступний рецепт: Розділіть щільні головки на невеликі суцвіття і відваріть 2-3 хв. в киплячій воді з сіллю і лимонною кислотою (на кілограм броколі - 5 л води, 50 г солі, 3 г лимонної кислоти). Потім суцвіття швидко охолодіть у воді, укладіть в пропарені банки і залийте маринадом: на 2,5 л води - 1,5 склянки оцту, 0,5 склянки цукрового піску, 10 горошин запашного чорного перцю і лаврового листя.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

Please enter your comment!
Please enter your name here