Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Австралійський горіх – макадамія

0
441

Макадамия (Macadamia), або Австралійський горіх, або Кіндаль - рід рослин сімейства протейний (Proteaceae).

Дерево австралійського горіха, відоме як макадамія, виростає в субтропічних областях Австралії, в кліматі з помірними, вологими зимами і жарким літом. Горіхи макадамії улюблені, високо цінуються і вважаються делікатесом в усьому світі, а складність ручного збору врожаю, зробили макадамію найдорожчим горіхом в світі.

Макадамия, или Австралийский орех (Macadamia)
Макадамія, або Австралійський горіх (Macadamia). © Delio Garcia

Макадамія вперше була описана німецьким ботаніком Фердинандом фон Мюллером, і названа ним на честь австралійського хіміка Джона Макадама. До цього горіх називали по-різному: муллімбімбі, бумера, кіндаль. В даний час, у всьому світі за рослиною і його плодами закріпилася назва «Макадамия».

Опис макадамії

Культурні різновиди макадамії виростають на 10-15 метрів у висоту з широко розкинулася кроною. Це листяних дерев виробляє багаті, жирні насіння, укладені в жорстку шкірку. Насіння, названі горіхами макадамії, їстівні. Горіхи макадамії мають вершковий, трохи солодкий смак і ніжну структуру. Горіхи зазвичай встигають в період між березнем і вереснем, але іноді плодоношення відбувається круглий рік.

Природними обпилювачами макадамії є бджоли, які не тільки чудово справляються з цим завданням, але і роблять з пилку і нектару запашний мед.

Квітки макадамії дрібні, білувато-кремові або рожеві, вони розпускаються на довгому никне суцвітті, що нагадує колос або початок. Від них виходить ніжний солодкуватий аромат.

Горіхи рослини майже ідеальною кулястої форми, зазвичай 1,5-2 см в діаметрі, покриті шкірястою двостулкових оболонкою зеленувато-коричневого кольору, тверді, з погано виділенням від шкаралупи ядром.

Дерево макадамия — австралийский орех, или киндаль (Macadamia)
Дерево макадамія - австралійський горіх, або кіндаль (Macadamia). © Silvestresbrasileiros

Види макадамії

Існує дев'ять видів макадамії, п'ять з них ростуть тільки в Австралії. Три види з них культивуються: Macadamia integrifolia, Macadamia ternifolia, and Macadamia tetraphylla. І тільки два види - Macadamia integrifolia і Macadamia tetraphylla - можуть вживатися в їжу в сирому вигляді.

Плантації макадамії є в Австралії, Каліфорнії, Бразилії, Південній Африці, на Гаваях.

Умови для вирощування макадамії

Ідеальним кліматом для вирощування макадамії, є клімат субтропіків, з помірними (без морозів) зимами, з кількістю випадає опадів 200-250 см в рік. Дерева можуть вирощуватися в областях з більш низькою кількістю опадів, але зажадають при цьому додаткового зрошення.

Ці екзотичні дерева можна виростити і в домашньому зимовому саду, де зимова температура не знижується нижче +3 градусів за Цельсієм.

Горіхові дерева макадамії погано переносять зниження температури до 0 за Цельсієм, найчастіше вони пошкоджуються. Ідеальні умови для зростання - це діапазон температур 20.25 ° C. Дерева макадамії воліють місця, захищені від вітру. Висаджувати їх потрібно на сонячних ділянках, хоча підійде і частково притінених.

Макадамія воліє скелясту або піщаний грунт, але ростуть і на легкій глинистому ґрунті, де є достатній дренаж. Діапазон pH (кислотності) грунту між 5.5 і 6.5.

Саджаючи дерево макадамії, потрібно викопати яму в два рази ширше і глибше розмірів кореневої системи. Висаджуючи деревце в лунку, потрібно пам'ятати, що не можна заглибити кореневу шийку рослини нижче рівня грунту.

Орех Макадамии
Горіх Макадамії. © Forest & Kim Starr

Розмноження макадамії

Розмножується макадамія насінням і щепленням. Насіння проростає при температурі +25 ° C, а дерева починають приносити плоди горіхів через 8-12 років.

У комерційних цілях дерева розмножують прищеплюючи, оскільки так вони починають плодоносити через шість - сім років після посадки. Доросле дерево макадамії дає урожай приблизно 100 кг горіхів на рік протягом 40-50 років.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

Please enter your comment!
Please enter your name here