Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Раціон молодості

0
38

З'їдаючи соковиту моркву, броколі або виноград, ми піклуємося про своє довголіття. Адже в них містяться особливі речовини - антиоксиданти, які стоять на сторожі нашого здоров'я і навіть можуть зупинити час. Природа все влаштувала розумно Природа все влаштувала розумно Тема антиоксидантів стала популярною порівняно недавно, але тут немає ніякої сенсації. Природа спочатку все розумно влаштувала, відвівши цих речовин начебто непомітну, але дуже важливу роль. Спробуємо розібратися, яку саме.

Урок хімії

У процесі життєдіяльності в організмі утворюються хімічні сполуки з активним атомом кисню (їх ще називають вільними радикалами). Для чого вони потрібні? Вільні радикали допомагають людині в екстремальних умовах - наприклад, при низьких температурах, високих фізичних навантаженнях і так далі. Вони мобілізують резервні можливості організму, дозволяють швидко розпізнати інфекцію і почати боротьбу з нею. При нестачі антиоксидантів кисень забирає електрон у інших хімічних сполук, окислюючи їх При нестачі антиоксидантів кисень забирає електрон у інших хімічних сполук, окислюючи їх Тим часом активний атом кисню в складі вільних радикалів знаходиться в постійному пошуку відсутнього йому електрона. Донором цих електронів і виступають антиоксиданти - речовини, які можуть віддати свій електрон без шкоди для самих себе. При нестачі антиоксидантів кисень забирає електрон у інших хімічних сполук, просто окисляя їх. Виходить, що антиоксиданти попереджають виникнення вогнищ "загоряння" в клітинах організму, нейтралізує вільні радикали.

Стрес для організму

Чому ж зараз так багато говорять про антиоксиданти? Справа в тому, що сучасні дослідники пов'язують передчасне старіння і розвиток багатьох хронічних захворювань з так званим окислювальним стресом, коли в організмі утворюється занадто багато вільних радикалів. Це призводить до пошкодження клітинних мембран, порушення структури тканин, зміни обміну речовин, що, в свою чергу, позначається на нашому самопочутті і зовнішньому вигляді. Щоб боротися з окислювальним стресом, потрібно знати його причини.

Фактори ризику

Погана екологія: вважається, що це одна з головних причин розвитку окисного стресу у жителів мегаполісів і промислових центрів. Продукти горіння, які накопичуються в атмосфері (воді, ґрунті великих міст, на прилеглих до автострадах територіях, біля підприємств, сміттєспалювальних заводів), мають високу концентрацію вільних радикалів. Погана екологія - одна з головних причин розвитку окисного стресу у жителів мегаполісів і промислових центрів Погана екологія - одна з головних причин розвитку окисного стресу у жителів мегаполісів і промислових центрів Проникаючи в організм людини з повітрям і їжею, вони впливають на генетичний апарат клітин і викликають їх природну загибель. Ультрафіолетове випромінювання: д Давно помічено, що у южанок ознаки старіння з'являються значно раніше, ніж у мешканок північних широт. Виною тому підвищена інсоляція. УФ-промені проникають в глибокі шари шкіри, викликаючи місцевий окислювальний стрес. В результаті руйнуються молекули колагену і еластину, які складають шкірний "каркас". Шкіра втрачає пружність і еластичність, стає в'ялою і зморшкуватою. Куріння: при вдиханні тютюнового диму посилюється утворення вільних радикалів. У завзятих курців знижується імунітет, значно підвищується ризик атеросклеротичного ураження судин, розвивається кисневе голодування тканин. Шкіра любителів сигарет набуває сірого відтінку, зневоднюється і втрачає пружність. Проблеми зі здоров'ям: атеросклероз, цукровий діабет, хронічні вогнища запалення, аутоімунні захворювання - стану, при яких в організмі також накопичується велика кількість вільних радикалів, що в свою чергу ускладнює перебіг хвороби. Емоційні перевантаження: сучасний темп життя, прагнення до особистого і професійного успіху тримають людину в постійній напрузі. Невміння правильно організувати свій відпочинок, недостатній сон, гіподинамія призводять до перевозбудімості нервової системи, що також супроводжується окислювальним стресом в організмі. Емоційні перевантаження теж призводять до окислювального стресу Емоційні перевантаження теж призводять до окислювального стресу Безперечно, ми можемо з ним боротися: для цього треба кинути курити, не зловживати засмагою, частіше виїжджати за місто, більше рухатися. А ще - є правильну їжу, багату антиоксидантами.

На смак і колір

Щоб в раціоні присутні різні антиоксиданти (а всі вони мають свою специфіку), постарайтеся розподілити їх рівномірно по днях тижня. Для зручності намалюйте на аркуші паперу квітку-семицветик, кожна пелюстка якої буде відповідати певному дню. різнобарв'я антиоксидантів Різнобарв'я антиоксидантів З'їдайте щодня не менше 100 г продукту обраного вами кольору. Саме в такій кількості міститься рекомендована добова норма - від 3 до 6 одиниць антиоксидантної активності. Верхньої межі норми не існують, тобто перевищувати дозування не забороняється.

червоний

  • помідор: з амое цінне в ньому - лікопін, саме він надає плодам насичений червоний колір. Ця речовина перешкоджає руйнуванню колагену в шкірі, гальмує її в'янення, але найголовніше - захищає від інфаркту та інсульту, а також перешкоджає виникненню ракових клітин;
  • суниця: містить антиоксиданти, які затримують процеси старіння мозку.

Суниця уповільнює старіння мозку Суниця уповільнює старіння мозку

  • журавлина: джерело вітаміну С і антиоксидантів, що перешкоджають розвитку хронічних захворювань і старіння організму в цілому.

помаранчевий

  • грейпфрут: в ньому багато вітаміну С, рутина, лікопіну. Вони стимулюють утворення колагену, підвищують стійкість організму до агресивного впливу навколишнього середовища;
  • морква, гарбуз: чемпіони за вмістом бета-каротину. Ця речовина сприяє регенерації тканин, виводить з організму радіонукліди, піклується про здоров'я очей, волосся і шкіри.

Морква і гарбуз - чемпіони за вмістом бета-каротину Морква і гарбуз - чемпіони за вмістом бета-каротину

жовтий

  • лимон, обліпиха: в них теж достатньо вітаміну С, біофлавоноїдів, бета-каротину. Вони підвищують імунітет, розгладжують зморшки, виводять з організму ендотоксини і радіонукліди.

Лимон - джерело вітаміну С, біофлавоноїдів, бета-каротину Лимон - джерело вітаміну С, біофлавоноїдів, бета-каротину

зелений

  • шпинат, зелений перець, зелень: містять пігменти лютеїн і зеаксантин, вітамін С, каротиноїди, які покращують зір, зміцнюють імунітет, підвищують гемоглобін;

Виділіть для зелених продуктів один день Виділіть для зелених продуктів один день

  • брокколі: до її складу входить хлорофіл. Він уповільнює процеси окислення, захищає клітини від агресії зовнішнього середовища і навіть відновлює пошкоджені мембрани. Крім того, серед зелених овочів брокколі вважається засобом №1 в боротьбі з раком.

синій

  • слива, лохина, чорниця: б Огати биофлавоноидами, що продовжує молодість, поліпшують пам'ять і зір.

Синій продовжує молодість Синій продовжує молодість

фіолетовий

  • баклажани, агрус, виноград: містять вітамін С, біофлавоноїди, які зміцнюють судини, мають протизапальну та антимікробну дію.

Фіолетовий теж дуже важливий Фіолетовий теж дуже важливий

чорний

  • чорна смородина, чорна горобина: п омимо вітаміну С і біофлавоноїдів, багаті рутином. Також допомагають дбати про здоров'я судин, протистояти стресу і при цьому підвищують еластичність шкіри.

Не забудьте про чорний Не забудьте про чорний

На закінчення

Різні прянощі не тільки роблять їжу більш ароматною і смачною - вони підвищують антиоксидантну активність страв. Особливу увагу зверніть на гвоздику, корицю, чорний перець, кмин, базилік, материнку, імбир, майоран, гірчицю. Візьміть собі на замітку, що кращий вибір для перекусу - горіхи і шоколад. Вони особливо корисні при фізичному і розумовому перенапруженні. Кращий перекус - горіхи і шоколад Кращий перекус - горіхи і шоколад Всього 10 г гіркого (в якому міститься не менше 70% какао) шоколаду або 40 г горіхів мобілізують організм на трудові подвиги і нададуть необхідну антиоксидантну підтримку. Перше місце по антиоксидантної активності займають горіхи пекан, потім в порядку убування ідуть: волоські, фундук, фісташки, мигдаль, арахіс.  

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

Please enter your comment!
Please enter your name here