Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Смачний буряк

0
194

Про дієтичні і лікувальні властивості столового буряка відомо давно. Його поживність зумовлена збалансованим вмістом вітамінів групи В і С, мінеральних і фізіологічно активних речовин, в тому числі бетаїну і бетанін, що містяться тільки в буряках. Збереження цього балансу і смаку буряків залежить від умов її вирощування. Найсмачніша і соковита буряк виходить на пухких, багатих органічною речовиною нейтральних грунтах.

Однак, свіжий гній під буряк не вносять - він сприяє розростанню коренеплоду, накопичення нітратів, які погіршують смак, збереження буряка і в надмірних кількостях шкідливі для здоров'я людини. Тому буряк розміщують після культур, під які вносили гній або перегній (огірок, кабачки, ранньостиглі капуста і картопля) або які рано звільняють грядки (цибуля, томат, зелений горошок).

Буряк (Beet)

Урожай столового буряка, особливо ранньої продукції, залежить від забезпеченості грунту азотом. Для отримання з 1 кв.м 3-3,5 кг коренеплодів навесні під перекопування вносять 10-12 г азоту (діючої речовини). Великі дози мінерального азоту сприяють накопиченню нітратів. Крім того, буряк не слід перегодовувати, так як проростки не переносять концентрацію добрив більше 0,1%.

Відсутність азоту, особливо на ранніх етапах розвитку рослин, гальмує засвоєння фосфору і калію з грунту і безпосередньо знижує врожай буряків. При дефіциті фосфору листя тьмяні, темно-зеленого кольору, потім червоніють, коли ж мало калію, вони поступово стають темно-червоними.

Передчасне почервоніння листя спостерігається при нестачі в грунті магнію і марганцю, а також на кислих (рН менше 5,0) і лужних (рН більше 7,5) грунтах, на яких рослини буряка пригнічені, не ростуть, утворюють дрібні червонувато-фіолетові листя. Якщо ж не вистачає бору, відмирає точка зростання, коренеплоди уражаються гниллю сердечка, серцевинною гниллю і погано зберігаються.

Вапно, фосфорні, калійні, що містять бор і магній добрива вносять восени під перекопування. Якість столового буряка залежить і від сорту.

Кращими за кулінарними властивостями і смаку вважаються середньостиглі сорти сортотипу Бордо: Бордо 237, Бордо односемянная, одноростковою, Незрівнянна (з округлою формою коренеплоду), Ніжність (з циліндричною формою). Представники сортотипа Єгипетська плоска: Грибовська плоска, Єгипетська плоска (з плоскою формою коренеплоду) ранньостиглі (вегетаційний період 60-70 днів від масових сходів), поступаються за якістю і лежкості, але незамінні в отриманні ранньої пучкової продукції.

Буряк (Beet)

Більшість сортів буряків утворює багатоплідні (з трьох-чотирьох сім'янок) насіння-клубочки. Сіють їх з розрахунку 1-1,2 г / кв.м і потім проріджують сходи, залишаючи між рослинами 4-6 см. Насіння одноростковою сортів (одноростковою, Бордо односемянная, двусемянние ТСХА, Валента, Вирівська односемянная, хавский) складаються з однієї- двох сім'янок, проростають одним паростком, і рядки не треба проріджувати.

Такі сорти висівають по 0,6-0,8 г / кв.м. Величину коренеплоду визначає густота посіву. Великі, більше 10 см в діаметрі, коренеплоди виростають при посіві 30-40 насінин на 1 кв.м за схемою 13-10 × 25 см. Така буряк менш смачна, так як в ній сильно розростається ксилема (провідна тканина, бідна живильними речовинами) і більше накопичується нітратів та інших шкідливих речовин.

Середній за розміром буряк виходить при щільності 40-60 штук / кв.м, а дрібна (3,5-4,5 см в діаметрі) - понад 60 штук / кв.м або коли відстань між рослинами в рядку 8-10 і 5 -7 см відповідно при ширині міжряддя 25 см. Дрібна буряк - відмінний продукт для консервування.

Буряк (Beet)

Буряк, особливо проростки, погано переносить повітряну посуху. Перші півтора місяці рослини рясно поливають, не рідше одного разу в тиждень. Найкраще поливати грядки ввечері, перед заходом сонця. Аж до збирання врожаю міжряддя постійно розпушують, особливо після поливу або дощу. Спочатку на глибину 4 см, потім 10 см (для сортів з циліндричним коренеплодом довжиною 15 см). Прикореневу зону близько рядка шириною 10 см залишають незайманою, щоб не пошкодити корінці.

На смак столового буряка також впливає вік коренеплоду, який залежить від терміну посіву і часу збирання. Для отримання дуже ранньої продукції на початку березня в горщики висівають по два насіння, в квітні разом з горщиком висаджують під плівкові укриття і прибирають в липні. До цього ж терміну можна отримати врожай від підзимового посіву (використовують стійкі до стеблування сорту Бордо 237, Підзимова А-474, Холодостійка 19).

Сіють буряки на заздалегідь підготовлені гряди перед настанням стійких холодів (в Україні - в листопаді), щоб насіння не проросло. Рядки обов'язково мульчують торфом або перегноєм.

Буряк (Beet)

Буряк можна виростити і через розсаду (це важливо, якщо весна Недружна, з частими поверненнями холодів, рясними дощами або, навпаки, сильною посухою, а також при паводку, що викликала підтоплення ділянки.

Однак успіх можливий, якщо дотримуються правила: насіння сіють в горщики або ящики з пухким живильним грунтом; розсаду на грядку пересаджують з двома справжніми листочками, у вологий грунт, не пошкодивши земляного кома; пересадку проводять ввечері або в похмуру погоду, після чого обов'язково на 3-5 днів притеняют рослини.

Для осіннього потр ебленія столовий буряк сіють в кінці квітня (грядки для захисту від заморозків на дві-три тижні вкривають плівкою або нетканим матеріалом). Самий останній термін посіву - з кінця травня до 5 червня (не пізніше так як кращі для зимового зберігання і смачні коренеплоди формуються через 90-110 днів від масових сходів).

Забирають буряк на зберігання в кінці вересня-початку жовтня.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

Please enter your comment!
Please enter your name here