Сире варення з агрусу з апельсином - заготівля з серії "швидше не буває". Для приготування знадобиться блендер, проте можна і по-старому - перекрутити фрукти через м'ясорубку.

Заготовляють агрус різного ступеня зрілості. Так, для желе використовують недостиглі ягоди. Для сирого варення потрібні повністю дозрілі, які придбали забарвлення, відповідну сорту. У моєму городі дозрів червоний агрус, тому варення вийшло дуже апетитним на вигляд, до слова сказати, за смаком теж дивовижне.
Є дві причини, за які власники городів, а особливо, їхні діти, не злюбили цю смачну і корисну ягоду.
По-перше, збір врожаю. Ніколи не забуду свої поколені гострими шипами руки, досі шкодую себе маленьку. Подорослішавши, здогадалася надягати довгі шкіряні рукавички. В результаті і кущ залишається не ушкодження, і руки цілими.
По-друге, сухі носики агрусу. Як не крути, позбавлятися від них доведеться. Згодом проблема вирішується: наприклад, з'являється безкоштовна робоча сила у вигляді чоловіка і дітей.
Загалом, якщо трохи попрацювати, то кілька баночок варення з агрусу взимку припадуть до речі.
- Час приготування: 30 хвилин
- Кількість: 3 банки місткістю по 450 г
Інгредієнти для приготування сирого варення з агрусу з апельсином:
- 1 кг стиглого агрусу;
- 2 товстошкірих апельсина;
- 1.5 кг цукрового піску.
Спосіб приготування сирого варення з агрусу з апельсином.
Зібрані і очищені ягоди кладемо на хвилинку в холодну воду, щоб відстав прилип сміття. Потім промиваємо проточною холодною водою, викладаємо на рушник в один шар і висушуємо. Це важливий момент, оскільки для приготування варення потрібні чисті і сухі ягідки.

Апельсини з м'якою шкіркою моєму гарячою водою. З шкірки необхідно змити всі шкідливості - фруктовий віск, яким обробляють цитруси для збільшення терміну зберігання, і пестициди. Не секрет, що в промислових масштабах фрукти обробляють усіма можливими способами, а заготовлювати ягоди разом з шкідливими для здоров'я елементами таблиці Менделєєва якось не хочеться. Тому рекомендую ретельно потерти абразивної губкою шкірку, а потім ще й обдати її окропом.
Чисті апельсини ріжемо великими шматочками.

Агрус подрібнюємо до отримання однорідної пюре. Як я вже помітила, м'ясорубка або блендер з однаковим успіхом вирішують цю проблему.

Апельсини також подрібнюємо до однорідності, додаємо до ягідному пюре.

Насипаємо цукровий пісок, перемішуємо. Для сирого варення цукор жаліти не потрібно. Моя бабуся завжди робила його, виходячи з наступного співвідношення: на 1 склянку протертих ягід або фруктів потрібен 1 стакан цукрового піску. Може комусь здасться, що це занадто, але варення завжди було дуже смачним, зберігалося цілий рік, зацукровується.

Ми залишаємо миску з ягідним пюре і цукром на деякий час, щоб цукор рівномірно змішався з фруктово-ягідної масою.

Банки для заготовки моєму в розчині соди, після чого ретельно обполіскувати гарячою водою і сушимо в духовці 10 хвилин при температурі 120 градусів Цельсія.
Розкладаємо сире варення з агрусу з апельсином в остиглі банки, зав'язуємо пергаментом або закриваємо чистими кришками.
Зберігаємо сире варення з агрусу з апельсином в сухому і прохолодному місці.

До речі, найсмачніший бутерброд родом з дитинства - свіжий батон, товстий шматок вершкового масла і сире варення, за смаком виходить краще будь-якого торта. Смачного!