Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Цікаве про баштанні. Кавун.

0
30

До баштанних культур відносяться: кавун, диня, і гарбуз. У серпні баштанні панують: вони займають більшість прилавків на ранках і магазинах. Заради них споруджують окремі торгові намети на вулицях. Баштанні - символ серпня. Хоча баштанні вихідці з тропічних і субтропічних країн, кавун з Південної Африки, дині з Південної і Південно-Західної Азії, гарбуза з Центральної Америки. Але за посівними площами, валовим збором і споживання продукції баштанних культур Україна і українці займають одне з перших місць в світі. Їх обробляють в основному в південних областях і в Криму (під час окупації півострова, посівні площі баштанних знизилися в кілька разів). Дачники так само з великим успіхом обробляють різні види гарбуза, кавуни і дині.

За рекомендаціями дієтологів, норма споживання баштанних культур становить близько 30 кг на людину в рік, в тому числі 18-20 кг кавуна і 6-8 дині. Кавун - один з кращих десертних овочів, що відрізняється солодким освіжаючим смаком і приємним ароматом. Висока смакове якість плода кавуна визначається його хімічним складом. У кавунах міститься 8-10% цукрів, які представлені на 80% фруктозою, а також пектинові речовини, клітковина, вітаміни В1, В2, РР, С, фолієва кислота, каротин, солі заліза, калію, кальцію і магнію.

Вміст незамінних амінокислот в плодах кавуна становить 170 мг / 100 г, в їх число входить валін, ізолейцин, лізин, лейцин, метіонін, треонін, триптофан і фенілаланін. За вмістом заліза кавун перевершує багато овочів (за винятком салату і шпинату). Кавун містить від 5 до 12 мг /% аскорбінової кислоти кавун є провідною баштанної культурою. Кавун - рослина дуже теплолюбива, жаростійка і посухостійка. Найбільш сприятлива для його зростання і розвитку температура 28-32 градуса Цельсія. Сума активних температур, необхідних для росту і плодоношення кавуна становить 2000 - 3000 градусів, в відкритому грунті ми отримуємо в середньому 1950.

Вегетаційний період навіть самих скоростиглих сортів становить 70 -90 діб. Але вирощують їх і в більш холодному І все-таки в середній смузі досвідчені городники любителі кавуни вирощують. Для цього використовують плівкові укриття, парники. Вирощують скоростиглі сорти, такі як Вогник, Роза Південного Сходу, Стокса 647/649, Скороспілка харківська. Висаджують 20-30 денну розсаду. І якщо літо вам подарує теплих 50-60 днів, то ви отримаєте в сумі вегетаційний період раннього кавуна і зрілі плоди. Розсада повинна бути не більше 5 листя, інакше вона погано приживається.

Догляд за рослиною кавуна самий звичайний: розпушування міжрядь, поливи, підгодівлі, невелике підгортання. І не забувайте, що квітки повинен хтось запилювати, або комахи, або ви пензликом. У рослини кавуна жіночі квіти і зав'язі утворюються на головному стеблі. Тому в додаткових бічних плетучи немає потреби, їх можна Прищепа, а потім видалити. Якщо у вас зав'язався кавун з кулачок, запишіть, де небудь цю дату і знайте, що через 30-40 днів ви отримаєте зрілий плід. Але більшість городників все-таки не виробники, а споживачі кавунів.

А як вибрати зрілий плід? Плід кавуна - ягода. І як будь-яка зріла ягода повинна бути відповідно забарвлена. Загальмуйте біля прилавка з кавунами, придивіться. Якщо сорт з чорним забарвленням плоду, то найчорніші - найзріліші. Якщо плоди смугасті, то плоди з самими чорними і самими білими смужками - найзріліші. У зрілих плодів пухка м'якоть, всередині утворюються порожнини. Тому при постукуванні у зрілого плода звук більш глухий.

І трохи про статевому питанні. Плоди кавуна ділять на хлопчиків і дівчаток. Всі плоди кавуна утворюються з жіночих або зрідка з гермафродитних квіток. На вершині плода залишається рубець від квітки. І якщо рубець великий (такі плоди називають дівчинкою або кавунихою), значить плід утворився з великої квітки, до якого можливо і після цвітіння буде йти більше поживних речовин. Наукових даних на цю тему немає, все дослідження ґрунтуються на народному досвіді.

І ще запам'ятайте, що після фази зрілості настає фаза гниття. І вибираючи самий зрілий кавун майте почуття міри і не виберіть гнилої. Також не купуйте кавуни з пом'ятими боками, з чорними і бронзовими плямами на поверхні. Така хвороба, як антракноз кавуна на півдні називається мідянка. Тобто якщо на плоді є рудо - мідні плями, або такий плід відливає мідної забарвленням, то такий плід хворий і їжу не годиться. Але такі плоди привозять в основному у вересні - жовтні.

кавун

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

Please enter your comment!
Please enter your name here