Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Різновиди цитрусів, наскільки їх багато?

0
82

Мінеола (англ. Minneola) - різновид танжело, отримана в 1931 році у Флориді (США). Є гібридом мандарина сорту «Денси» (англ. Dancy) з грейпфрутом сорти «Дункан» (англ. Duncan) (іноді некоректно званого «Боуен» (англ. Bowen) на ім'я власника дерева-батька).

Маніола (Maniola)
Маніола (Maniola)

Вчора побачив в магазині біля будинку цитрус під назвою Мінеола. Зацікавився, купив. Ось він, на фото на початку запису. Спробував. Смачно. Смак досить незвичайний, схоже на мандарин, але трохи інший аромат, інші відтінки. Стало цікаво, що це за фрукт такий, звідки взявся. Пішов гуглити - виявилося, що Мінеола (вона ж - "медовий дзвіночок", іноді на цінниках пишуть "маніола", "міннеола") - гібрид танжерина і грейпфрута. "Дуже добре, - подумав я, - а що таке танжерин?" Пішов гуглити знову - наткнувся ще на пару незнайомих слів. І, загалом, нагугліть на цілий огляд, який ви зараз і читаєте.

Почнемо з того самого загадкового танжерина. Що це? А це всього лише тип ростуть в Марокко, на Сицилії, в Китаї і в США мандаринів. Танжерин - НЕ ботанічний термін, і виділення танжеринов із загальної маси мандаринів Нечитка. Як правило, танжерини називають червоно-помаранчеві яскраві мандарини, солодкі, з легко відділяється тонкою шкіркою.

Ось, наприклад, танжерин сорти Денси. Того самого, схрестивши який на початку XX століття з грейпфрутом сорти "Боуен" (Bowen), американські цітрусоводи отримали Мінеола.

Танжерин Дэнси (Dancy Tangerine)
Танжерин Дэнси (Dancy Tangerine)

Сорт Денси вивів в 1871 році у Флориді полковник Джордж Л. Денси.

Взагалі гібриди танжеринов з іншими цитрусовими називаються танжело. Перші танжело були отримані в 1897 році також у Флориді. Строго кажучи, Мінеола теж танжело. Інші відомі різновиди танжело:

Керлі, або санрайз-танжело (K-Early, Sunrise Tangelo). Які саме танжерини і грейпфрути були використані для отримання цього гібрида, мені знайти не вдалося. Зате я знайшов інфу, яка говорить, що цей танжело часто дає плоди настільки поганої якості, що офіційні правила виробників цитрусових Флориди забороняють називати цей фрукт танжело - щоб не створювати погану репутацію всього класу гібридів танжерина.

Орландо. Результат запилення грейпфрута "Дункан" пилком того ж танжерина Денси. Отримано доктором У. Т. Свінглом в 1911. Для отримання комерційно придатних плодів танжело Орландо його потрібно запилювати пилком тангора Темпл (Temple, про тангорах пізніше) або тангерінов Денсі і Файрчайлд. В якості підщепи, тобто стовбура, на який прищеплюють живці танжело, використовують мандарин Клеопатра або грубий лимон (про грубі лимонах нижче). Ось так ось все хитро.

Сьогоднішній споживач хоче особливо смачних плодів, то, що саме виросло з насіння, тобто не стане. Так що, не кажіть дітям, що фрукти, мовляв, ростуть на деревах. Тому що, якщо порівняти витрати праці, то, мабуть, їх тут не менше, ніж у виготовленні булочок, які, як відомо, на деревах не ростуть. Щонайменше - самі. А це ось як раз танжело Орландо не власними ростуть на деревах:

Танжело Нова - це гібрид клементина (про них теж пізніше) і танжело Орландо. Отримано в 1942 році доктором Джеком Беллоузом. Вперше дав урожай в 1950. Визнаний в 1964. Гібрид самонеплодородний, тобто вимагає зовнішнього запилення. Як правило, в якості запилювачів використовується тангор Темпл. Ось Нова:

Ось дивлюся і думаю: чорт його знає, напевно я щось таке пробував, але продавалося воно швидше за все під цінником "Мандарини". Зрештою, ви ж знаєте, напевно, що 100% тих чудових фруктів, які ми їмо, - гібриди, причому чимала їх частина - всякі Триплоїд і тетраплоїди, тобто е-е ... організми зі збільшеним числом хромосом. По-хорошому, такі прості слова як "мандарин", "яблуко", "буряк" повинні зустрічатися на магазинних цінниках набагато рідше, ніж вони там зустрічаються. Просто, нікому не хочеться ускладнювати. Схоже на мандарин? Значить мандарин, а то ще пояснювати кожному покупцеві доведеться, що за фрукт такий... А то ж ще й фіг поясниш.

Наприклад, є таке - танжело Семіноле (Seminole tangelo). А чого з чим він гібрид, ні в рунеті, ні в англомовному інтернеті знайти не вдалося. Точніше, один єдине джерело стверджує, що все того ж грейпфрута Боуен з тим же танжерини Денси. Але чим, питання, він тоді відрізняється від Мінеола? Не зрозуміло.

Ще буває Торнтон. Він теж танжело. Отримано вже відомим нам доктором Уолтером Тенніссоном Свінглом з уже відомого нам невідомо чого. Тобто, відомо, що з танжерина і грейпфрута, але невідомо, яких саме. У поточному році цього гібриду виповнюється 110 років. Багато, але на тлі того, що ви дізнаєтеся з продовження цього запису, не дуже. Виглядає Торнтон ось так:

Далі. Угліфрут (Ugli). Відразу картинка:

Ця незвичайна краса вийшла випадково. У 1917 році хтось Дж. Дж. Р. Шарп, власник Trout Hall Ltd. (Нині, наскільки я розумію, Cabel Hall Citrus Ltd.), Ямайка, знайшов ось таку коряву штуковину на пасовище. Пізнавши її як ймовірний гібрид танжерина і грейпфрута, він взяв від нього держак, прищепив на кислий апельсин і продовжив повторно прищеплювати потомство, вибираючи плоди з найменшою кількістю насіння. У 1934 р він вперше дав країні стільки угліфрута, що зміг навіть почати експорт в Англію і Канаду. До слова, хоч угліфрут і вирощують в діжках на підвіконнях навіть в Україні, насправді Ugli - не тільки сорт танжело, але і торгова марка, тобто, мається на увазі, що справжній угліфрут - тільки той, який вирощений на Ямайці компанією Cabel Hall Citrus Ltd.

Танжело ще багато різних. Є, наприклад Bay Gold, виведений в 1993 р в Новій Зеландії з Семінолів і клементина. Є Wekiwa, канадський, зі світлою шкірочкою, результат повторного схрещування танжело з грейпфрутом, ось такий:

І досить про танжело. А ось що за звір клементин, вже стільки разів тут згаданий? А це гібрид мандарина і апельсина-Королько, створений французьким місіонером і селекціонером батьком Клеманом (Clément Rodier) в Алжирі в 1902 році. Власне, якщо ви купуєте мандарин, а він якийсь занадто для мандарина солодкий, цілком можливо, що це насправді клементин. Ось такі вони, клементини:

Клементины (Clementine)
Клементини (Clementine)

Так, тепер до тангорам. Тангор - результат схрещування танжерина і солодкого апельсина. У найбільш загальному випадку, так би мовити. Вірніше, так прийнято вважати. Насправді все трохи складніше. Найвідоміший тангор - Temple (Темпл, Тампль, Храм). Походження його до кінця не ясно. Подібно угліфруту він був знайдений на Ямайці, визначений як ймовірний гібрид танжерина і апельсина, в 1896 р перевезений до Флориди, підданий селекції і запущений у виробництво. Загалом, він вважається "природним тангором". Виглядає ось так:

Ще його називають Магнет і Рояль ... І правда, за сьогоднішніми днях - так мандарин як мандарин. А згадайте 1970-ті, а? Пам'ятайте, як виглядали абхазькі мандаринки в новий рік? Якого вони були кольору, розміру? Чи не нинішні, а ось тодішні, пам'ятаєте? Ось це і були більш-менш власне мандарини. А сьогодні "мандарин" - досить умовне найменування, скажімо так, групи популярних товарів.

Ортанік (Ortanique) - теж, ймовірно, природний тангор. Його теж знайшли на Ямайці, але вже в 1920. Оскільки поруч росли танжеріновие і апельсинові дерева, вирішили, що це їх гібрид. Назва зібрали з миру по нитці - or (ange) + tan (gerine) + (un) ique. Інші його назви - тамбор, Мандор, Мандора. В Україні він відомий під останнім з них. Під цією ж назвою у нас іноді продають і інші тангори. Виглядає ортанік ось так:

Природний тангор Сходу - Танкан. Ця культура з незапам'ятних часів культивується на півдні Китаю, на острові Формоза (Тайвань) і в японській префектурі Кагошима. Дерево, на якому росте Танкан, не відрізняються від мандаринового, однак, плоди змушують підозрювати в цьому цитрусі гібрид з апельсином.

Маркот - теж відомий тангор. І теж невідомого походження. Маркот називають флоридські тангори, про батьківські сортах / видах яких нічого достовірно невідомо. Перше дерево було знайдено в 1922 році і прибудовано в хороші руки. Маркот виглядає так:

Тангор (Tangor Murcott)
Тангор (Tangor Murcott)

А ще буває такий фрукт, який начебто і мандарин, але не зовсім. Вважається окремим видом, хоча є і припущення, що він теж природний тангор. Називається королівський мандарин (Citrus nobilis, куненбо, кампучийский мандарин). Зовнішність у нього цілком запам'ятовується, в наших магазинах трапляється рідко і продається просто як мандарин:

Мандарин королівський (Mandarin orange)
Мандарин королівський (Mandarin orange)

Сацуми (іншіу, Citrus unshiu) теж умовно відносять до мандаринів, хоча і виділяють в самостійний вид. Це такі особливі японські мандарини, на основі яких теж виведено безліч тангоров (сацума-тангоров, якщо точно). Але на них ми особливо зупинятися не будемо, тому як виглядають вони переважно як звичайні мандарини або Мандор (ну, хіба що деякі з майже червоною м'якоттю), а такого роду картинок в цьому огляді вже предостатньо. Хочеться екзотики і сенсацій. Ось, наприклад, ви знаєте, що лимон - теж гібрид? Звичайний лимон, який Citrus limon, так. Гібрид, правда, досить древній.

Генетичні дослідження показали, що всього різноманіття нинішніх цитрусових дали початок три види - самий звичайний мандарин, помело і цитрон. Просто, цитрусові дуже легко схрещуються і не менш легко мутують. Звідси і весь карнавал. Власне з приводу лимона є дві версії: перша - гібрид цитрона і лайма (який в свою чергу мутація цитрона); друга, більш, як мені здається, правдоподібна, - гібрид апельсина і лайма. Гібридизація трапилася дуже давно, а ось коли точно і де - невідомо.

Відомо тільки, що коли Марко Поло прибув до Хубілай в Китай, лимони у китайців вже були. А в 1493 Колумб вже привіз насіння лимона на Гаїті. Ось. Лимони все напевно бачили. А от щодо цитронов я сумніваюся. Але ж шановний фрукт - цитрусовий первопредок, практично. З усіх цитрусових цитрон - найбільш мінливий. Різноманіття форм - просто вражає.

Ось, наприклад, єменський цитрон:

Йеменский цитрон (Yemenite citron)
Єменский цитрон (Yemenite citron)
Єменский цитрон (Yemenite citron)
Єменский цитрон (Yemenite citron)

Ось мароканский:

А ось цитрон "Пальці (рука) Будди" :

Цитрон пальцы Будды (Buddha
Цитрон пальці Будди (Buddha’s Hand citron)
Цитрон пальцы Будды (Buddha
Цитрон пальці Будди (Buddha’s Hand citron)

Обратите внимание – у всех этих сортов почти нет мякоти – одна цедра. А вот корсиканский цитрон уже даже на лимон немного похож:

Корсиканский цитрон (Corsican citron)
Корсиканский цитрон (Corsican citron)
Корсиканский цитрон (Corsican citron)
Корсиканский цитрон (Corsican citron)

Етрог (ефрог, грецький цитрон, цедрат-цитрон, єврейський цитрон):

Этрог (Greek citron)
Етрог (Greek citron)

Хоч м'якоть і є, але якось її теж замало, а цедра товста. Навіть дивно, як з такого монстра міг мутувати тонкошкірі лайм. Зовні на деякі сорти цитрона схожий хіба що кафрский лайм (кафірські лайм, кафірлайма, Citrus hystrix, Kaffir lime, їжатцеві цитрус):

Кафир лайм (Kaffir lime)
Кафір лайм (Kaffir lime)

І то - м'якоті і соку в ньому значно більше, ніж в Цитрон, а цедри менше:

Кафир лайм (Kaffir lime)
Кафір лайм (Kaffir lime)

Ось таке диво. Родина його, як і деяких інших різновидів лайма, мабуть, Індонезія.

Втім, деякі джерела відносять лайм до вихідних цитрусовим, як і цитрон, помéло і мандарин. Ну, ми з вами, напевно, ні до однієї з цих точок зору приєднуватися не будемо, тому що чорт його знає, як там насправді було. Я ось вам краще розповім про ще один цитрус. Називається лиметта (ліметт, Citrus limetta, італійський лайм, солодкий лайм).

У нас, та й у багатьох інших країнах ви не побачите на прилавках такої назви: ліметта чомусь майже завжди продають або як лимон або як лайм. Зате в аптеках, в ньюейджевскіх кіосках з пахощами і в відділах "Все для лазні" ви легко можете придбати ось такий пузирёчек:

Масло Лиметты (Limetta oil)
Масло Лиметты (Limetta oil)

Як би, для "ароматерапії". Насправді - просто приємно пахне. Взагалі, з цитрусових багато всяких ефірних масел видобувають: у них цедра масляниста дуже і ароматна, а у цитронов так і взагалі одна цедра. Правда, з них ще цукати роблять.

Ліметта вважається гібридом з невідомими батьками і класифікується іноді як різновид лайма, іноді - лимона.

Найтиповіші лайми, мабуть, перський і мексиканський.

Перський (Таїті) лайм:

Персидский лайм (Persian lime)
Перський лайм (Persian lime)

Мексиканський лайм (вест-індський лайм, кисла лиметта):

Мексиканский лайм (Mamoncillo)
Мексиканський лайм (Mamoncillo)

Саме мексиканський лайм, як правило, намальований на пляшках і банках з усякими Лаймовий напоями. Американці роблять з нього начинку для пиріжків. Ну і ароматичне масло з нього теж отримують, само собою.

Індійський лайм (він же палестин, палестинський солодкий лайм, колумбійський лайм) довгий час вважався гібридом лайма і ліметти, але спроби схрещування цих рослин не дали в результаті нічого схожого. Так що, сьогодні палестинський лайм вважається гібридом-сирітка. Такий ось сирітка, безбатченки:

Индийский лайм (Lime douce india)
Індийский лайм (Lime douce india)

А самий незвичний з лаймів, мабуть, це австралійський пальчиковий лайм (finger lime). Його ще називають цитрусовая ікра. Тому що м'якоть австралійського лайма виглядає ось так:

Мякоть пальчикового лайма (Finger lime pulp)
М'якоть пальчикового лайма (Finger lime pulp)

Їх багато сортів, з м'якоттю різних кольорів. Походження теж не з'ясовано. Плоди схожі на різнокольорові огірки:

Австралийские пальчиковые лаймы (Finger Lime)
Австралійські пальчикові лайми (Finger Lime)

М'якоть пальчикових лаймов австралійські кухарі використовують як гарнір, додають в салати і супи, прикрашають нею рибні та м'ясні страви:

Блюда с мякотью австралийского лайма (Finger lime caviar)
Блюда с мякотью австралийского лайма (Finger lime caviar)

Ось. Ще є відомий гурт гібридів - лимандаріни (лимоннії) - результати схрещування мандаринів з лайма чи лимона. Лімандаріни з незапам'ятних часів виводять в Китаї. Вважається, що перший лімандарін був результатом схрещування кантонского лимона і кантонского мандарина. З'являються на наших прилавках китайські червоні лимони - типові лімандаріни.

Красный лимон (Red lemon)
червоний лимон (Red lemon)

Більшість лімандарінов, правда, зовні більше схожі на мандарини, ніж на лимони, але просто є їх, як мандарини, важко: кислі дуже.

Ось, наприклад Рангпур - індійський гібрид мандарина і лайма:

Рангпур (Rangpur)
Рангпур (Rangpur)

Рангпур продають як лимон, як мандарин, як лайм і як лімандарін. В Індії сік Рангпур часто додають до мандариновому соку - заради вишуканого аромату. Дерево Рангпур пекельно живуче і посухостійка, тому його часто використовують, в усьому світі в якості підщепи для самих різних цитрусових культур. Плоди Рангпур використовують для приготування мармеладу, в кулінарії, в консервуванні. Але іноді і їдять - є любителі.

Отахайт (солодкий Рангпур, отахайтскій Рангпур, таїтянська апельсин). Це теж лімандарін, теж, як вважається, родом з Індії. Відкрито в 1813 р на Таїті, звідки європейці розвезли його по всьому світу. Багато в чому схожий на Рангпур, але нудотно солодкий. Виглядає так:

Отахайт (Otaheite)
Отахайт (Otaheite)

А ось ще є лимон, яка не лимон. Називається грубий лимон або цитронелла. Виглядає ось так:

Грубый лимон (Rough lemon)
Грубий лимон (Rough lemon)

Походить з Північної Індії і є гібридом мандарина і цитрона. Це якщо вірити генетикам, які зі свічкою там, ясна річ, не стояли. Згодом грубий лимон здичавів, потрапив в Південно-Східну Африку, де його в 1498 році підібрали португальці, які і рознесли його по всьому світу. Дуже витривала дерево, теж часто використовують як підщепу.

Так ... Чорт, всі ці цитрусові настільки все з усіма схрещені, що прямо не знаєш, в який бік рухатися, щоб зберегти видимість системного підходу. А та нафік. Розповідаю про помело. Наголос на другий склад, а то вийде мітла. Отже, помело. Воно ж Citrus maxima, Citrus grandis, пуммела і шедок - на честь капітана шедок, який привіз насіння помело в Вест-Індію (на Барбадос) з Малайського архіпелагу в XVII столітті.

Величезні круглі або грушоподібні плоди з досить товстою цедрою, великою кількістю соковитої м'якоті, грубими легко відокремлюваними перетинками. Один з вихідних цитрусових, від яких всю їхню розмаїтість є пішло. Цедра у помело буває жовта, зелена, а м'якоть жовта, зелена, червона. слайди:

Помело (Pomelo)
Помело (Pomelo)
Медовое помело (Honey pomelo)
Медове помело (Honey pomelo)

Коли в 1980-х роках з'явилися грейпфрути, я все намагався з'ясувати, гібрид чого з чим ця чудова штуковина. А мені все говорили, що це сам по собі фрукт, а ніякий не гібрид. Примітно проте, що грейпфрут вперше був виявлений батьком Хьюзом в 1750 р не де-небудь, а саме на Барбадосі. І дуже довго його вважали самостійним рослиною, а потім раптом з'ясували, що це гібрид помело і апельсина. Грейпфрути досить великі (трохи менше, правда, ніж помело), ​​шкірка у них буває зелена, жовта (тонший, ніж у помело), ​​а м'якоть - жовта і червона. Перетинки, як правило, гіркі. Дуже хороший грейпфрутовий сік, хоча багато людей його смаку не розуміють.

Уже згадуваний батько і мати численних гібридів - грейпфрут Дункан, сорт виведений у Флориді, в 1830 р .:

Грейпфрут Duncan (Duncan Grapefruit)
Грейпфрут Duncan (Duncan Grapefruit)

Грейпфрут Hudson:

Грейпфрут Hudson (Hudson Grapefruit)
Грейпфрут Hudson (Hudson Grapefruit)

Грейпфрут як гібрид апельсина і помело вийшов, мабуть, природним шляхом, а ось вже знову з помело його стали схрещувати спеціально. Є, наприклад, відомий гібрид оробланко - результат схрещування сіамського солодкого помело і грепфрута Марш. Отримано в 1958 році в дослідному центрі університету Каліфорнії, зарелізен в 1980.

Оробланко (Oroblanco)
Оробланко (Oroblanco)

Оскільки оробланко був першим спеціально виведеним гібридом грейпфрута і помело, так часто називають і інші гібриди такого типу (в магазинах, втім, всі вони називаються просто грейпфрутами або просто помело), хоча у них є і власні назви. Ось, наприклад свити - результат схрещування тих же сортів, але зробленого в Ізраїлі (реліз 1984 г.):

Свити (Sweetie)
Свити (Sweetie)

На оробланко не надто схоже навіть.

Ще одна загадка природи - новозеландський грейпфрут:

Новозеландский грейпфрут (New Zealand Grapefruit)
Новозеландський грейпфрут (New Zealand Grapefruit)

Його називають грейпфрутом, але вважають, що це або природний танжело, або гібрид помело і грейпфрута. Місце походження теж не з'ясовано - чи то Китай, чи то Австралія. Значно солодше більшості грейпфрутів.

Гібриди грейпфрута і апельсина називаються оранжело. Серед оранжело виділяється чіронья - цитрус, плоди якого за розміром, як грейпфрутовий, а на смак більше схожі на апельсин. Чіронья теж природний гібрид. Її знайшли в 1956 р в Пуерто-Ріко, почухали ріпу, встромили абияк в класифікацію і стали культивувати. Ось чіронья:

Чиронья (Chironja)
Чиронья (Chironja)

А ось ця штука називається сункат, Сунки або кислий мандарин, Citrus sunki:

Сункат (Sunki)
Сункат (Sunki)

Самі по собі його плоди не їдять, зате з його участю були отримані цікаві гібриди - юзу і каламондін. Юзу (ічандрін, юне) - результат схрещування Сунки і ічанг-папеди (ічангового лайма). Про папедах трохи пізніше, а юзу виглядає майже як справжній лимон, тільки трохи кругліше. І такий же кислий. Хоча лимон там і поряд не ночував. Цьому гібриду вже дві з половиною тисячі років. ось:

Другий гібрид Сунки - каламондін (він же золотий лайм, панамський апельсин), результат схрещування кислого мандарина і кумквата (про кумкват теж пізніше). Гібрид цей - китайського походження, але в Європу потрапив через Філіппіни. Він більше успадкував від кислого мандарина, ніж від кумквата, але зате у нього їстівна, як у кумквата, кірка. Каламондін відмінно схрещується і став з цього приводу батьком безлічі гібридів. У їжу його вживають різноманітно - сам по собі сирим, сушать, в'ялять, додають в маринад до риби, солять, як огірки, маринують зі спеціями і подають до м'яса, роблять варення, мармелад, цукати. Виглядає він так:

Махонький.

Ну, і сам бог велів після цього перейти до кумкват. Це такі дрібні, з крайню фалангу великого пальця руки дорослого чоловіка, жовті або помаранчеві плоди, схожі за формою на зменшені лимони. Продаються, як правило, у великих гастрономах, в ламінованих пінопластових лотках. З'явилися в Росії відносно недавно, всього кілька років як. Спершу були пекельно дорогими, але на сьогоднішній день подешевшали. Ось, якщо ви їх ще й не пробували, то вже бачили напевно:

До цитрусовим кумквати віднесли відносно недавно - коли Свінгл запропонував виділити в роді Цитрусові підрід Фортунелла (власне для кумкватов). Тобто, помело, мандарин, цитрон - це і рід Цитрусові, і підрід Цитрусові, а кумквати - рід Цитрусові, підрід Фортунелла.

Родина кумкватов швидше за все Китай. Тобто, згадані вони вперше (1646 р) у європейського автора, але як фрукт, який тут вирощували в Китаї. А в 1178 році вони описані вже в китайській літературі. У 1712 р кумквати були включені в список культур, що вирощуються в Японії. Власне і до сих пір основні регіони вирощування кумкватов - Китай, Південно-Східна Азія, Японія. В Європі їх культивують на грецькому острові Корфу. Також кумквати вирощують в Єгипті, в Ізраїлі, у Флориді.

Між іншим, дрібні кисло-солодкі штуки, які продаються в кіосках з сухофруктами під назвами "в'ялений лимон" і "в'ялений мандарин" (а то і того гірше - "в'ялений лимончик", "в'ялений мандаринчик"), - це насправді в'ялені кумквати. Ну, в крайньому випадку - Лаймкват або мандарінквати. Як легко здогадатися, лаймкват - це гібрид лайма і кумквата, а мандарінкват - мандарина і кумквата.

Лаймкват Юстіс (гібрид мексиканського лайма і круглого кумквата):

Мандаринкват Індіо:

Мандаринкват (Orangequat)
Мандаринкват (Orangequat)

Ще бувають лімонквати (лимон + кумкват) і оранжквати (апельсин або тріфоліата + кумкват). А ось, увага, фаустрайм - гібрид Лаймкват Юстіс і австралійського пальчикового лайма:

Мда. А вод пекельний фрукт:

Цитранжкват (Citrangequat)
Цитранжкват (Citrangequat)

Це цітранжкват - гібрид цітранжа (який в свою чергу гібрид апельсина і тріфоліата, вона ж понцірус, розповім, якщо сил вистачить) і кумквата.

До речі, перш ніж переходити до зовсім вже екзотики, зупинимося ненадовго на апельсинах. Апельсини бувають солодкі (то, власне, що ми і звикли розуміти під словом "апельсин") і гіркі або кислі, відомі також як помаранчі. При цьому солодкий апельсин швидше споріднений мандарину (древнім гібридом якого з помело швидше за все є), ніж помаранчеві, тобто гіркого апельсину, який хоча, ймовірно, теж веде походження від помело і мандарина, але якимись іншими шляхами.

Родина гірких апельсинів - Китай і Північна Бірма. У XII столітті через Марокко їх завезли в Іспанію і стали культивувати в Севільї. Ось він - севійано, севільський гіркий апельсин:

У Севільї їх зараз виробляють 17 тисяч тонн на рік. Гіркі апельсини не вживають в їжу свіжими, з них не роблять соків (ну, бо гіркі), зате їх використовують в гібридизації цитрусових, застосовують для виготовлення апельсинових гірких настоянок, для додання апельсинового аромату лікери, а ще як приправу до риби і як сировину для отримання ароматичних масел. В останньому якості особливо прославився бергамот (бергамотовий лимон, Бергамськие кислий апельсин) - різновид гіркого апельсина з дуже яскравим впізнаваним запахом:

Встановлено, що бергамот - древній середземноморський гібрид гіркого апельсина з лимоном. Саме маслом з бергамота (а не з груші сорту "Берегомет", як дехто думає) ароматизують популярний сорт чорного чаю "Граф Грей" (Earl Gray).

Горький апельсин кікудайдай (японський цитрус, каналікулата) - чисто декоративну рослину. В Японії його вирощують, щоб милуватися:

А ось цілком їстівний гібрид кислого апельсина і помело - нацудайдай або нацумікан:

Правда, хоч він і їстівний, але все одно значно кисліші будь-якого помело або грейпфрута. Нацудайдай - природний гібрид. Його деревце випадково знайшли в саду в префектурі Ямагучі в XVII столітті.

Нам більше відомі і звичні солодкі апельсини. Їхня батьківщина теж Китай. Західним європейцям вони стали відомі значно, майже на 300 років, пізніше, ніж гіркі, - тільки в XV столітті. Але в XVI-му їх уже культивували на Сицилії, в Севільї і в Португалії. Плоди перших врожаїв були настільки невдалими, що їх, як і плоди кислих апельсинів, спершу використовували тільки як приправу до риби. Власне апельсинами, до речі, довго називали тільки кислі апельсини, а до назви солодких апельсинів спершу додавали визначення "португальська".

З огляду на, що саме слово "апельсин" означає "китайське яблуко", звучало, напевно, забавно. Зрештою в багатьох європейських мовах за солодким апельсином закріпилося слово з коренем "оранж". Між іншим, саме апельсинів ми зобов'язані словом "оранжерея": спочатку оранжерея - споруда, покликана захистити від європейської погоди примхливі апельсинові (помаранчеві) дерева. Науковим назвою солодкого апельсина стало Citrus sinensis - китайський цитрус.

Ну, звичайні помаранчеві апельсини (як би дивно не звучало це словосполучення) все бачили, не буду про них. А ось буквально пару годин тому ми купили такі дива:

Красные апельсины (Blood orange)
червоні апельсини (Blood orange)

Поруч з тим, що зліва, було написано "апельсин Вашингтон", а про той, що справа, продавщиця сказала, що це гібрид апельсина і сливи. Круть, як то кажуть. Коли я купував такий апельсин вперше, продавщиця запевняла мене, що це гібрид апельсина і граната. Круть теж. Зараз поясню. Подивіться поки, як ці апельсини виглядають всередині. Ось це той, що трохи менше (розміром з невеликий мандарин):

А это тот, что побольше:

Красные апельсины (Blood orange)
червоні апельсини (Blood orange)

Не доросла поки ще наша наука до промислового комерційного культивування межсемейственних гібридів. Більшість гібридів цитрусових внутріродового, межтрібние, в крайньому випадку міжродовим внутрісемейственние - всередині сімейства рутових, до якого всі цитрусові і відносяться. А гібридів між рутовий (апельсин) і розоцвітих (слива) або рутовий і дербеннікових (гранат) поки просто не існує. На прилавках магазинів вже у всякому разі. Так, межсемейственние гібриди взагалі вже існують. Китайці, наприклад, у другій половині минулого року заявили, що в найближчі роки сподіваються довести до товарних масштабів сільгоспвиробництво гібридів пшениця-льон і соя-кукурудза, але поки це все росте тільки на дослідних ділянках. І це не цитруси.

Так що ж таке є в такому випадку червоні апельсини? А ось червоні апельсини і є. Їх українська назва - корольки. Американці звуть їх blood oranges - криваві апельсини. Поділяють на слабо-пигментовані (світло-червоні), червоні (криваві) і сільнопігментовані (темно-червоні, насичено криваві). Плоди корольків дрібніше, ніж у звичайних апельсинів. Сортів досить багато. Найвідоміші виведені кілька століть назад в Середземномор'ї (в основному, ймовірно, на Мальті). Напевно не обійшлося без мутацій, але ні про яке межсемейственном схрещуванні кілька століть назад і мови бути не могло. Такі справи.

Самі глибоко криваві корольки - сангвінеллі і моро:

Ага. Ось ми з вами і дісталися до понціруса. Понцірус - самостійний рід підродини помаранчевих сімейства рутових, що включає один єдиний вид - тріфоліата або понцірус трёхлісточковий. Фантастично красиве дерево:

Плід округлий, жовтий:

Так ось, тріфоліата - НЕ цитрус. І гібриди різних цитрусових з нею - міжродовим. Про цітранж я вам вже розповідав. Показувати там нічого особливо, схожий на апельсин. А ось цікава картинка з листям апельсина (зліва), тріфоліата (праворуч) і їх гібрида цітранжа (в середині):

А ось цітремон - гібрид тріфоліата і лимона:

Переходимо до папедам. Це не слово "перемога" на преведмедведском діалекті - це підрід роду Цитрус. Коротко кажучи, папеди - примитивнейшие цитрусові. Відповідно до недавніх досліджень, вони внесли свої гени у багатьох видів справжніх цитрусових і кумкватов. Також є версія, що папеди є прямими предками лайма. Кафрский лайм і крилатий лайм іноді навіть відносять до папедам.

Плоди папед дрібні, їх м'якоть часто насичена численними крапельками ароматичних масел, що робить плоди неїстівними. З усіх цитрусових папедовие дерева найбільш витривалі і холодостійкі, тому їх часто використовують в якості підщеп для апельсинів, лаймов, лимонів і особливо кумкватов, чия коренева система дуже слабка.

Плід папеди ічанг:

Ну і, як ви вже зрозуміли, використовують папеди для гібридизації. Ось, наприклад, Кабусу (Кабос) - китайський, але особливо популярний в Японії гібрид папеди і апельсина:

Кабос використовують для приготування мармеладу і ароматного оцту.

Папедамі також називають еремоцітруси або австралійські десертні лайми. Це теж окремий підрід цитрусових. У еремоцітруса офигительное кошлате дерево і дрібні зелені плоди:

Ось. Багато ще насправді різних цікавих цитрусових, але досить вже про них. Поговоримо трохи про їх побратимів по сімейству. Рутових взагалі пекельно багато і вони неймовірно різноманітні. Але є пологи, мабуть, більш і менш близькі один одному. Ось, наприклад, муррайі - окремий рід сімейства рутових, що не цитруси. Але їх плоди схожі на плоди цитрусових, а тому всі, хто займається розведенням, вивченням і гибридизацией цитрусових, Муррайя теж цікавиться. Муррайі називають ще апельсиновим жасмином. Виглядають муррайі ось так:

Муррайі вирощують в діжках, з них роблять бонсаї. Плоди муррайі їстівні. Квіти муррайі пахнуть жасмином. Цвісти вона може собі півроку. На одному дереві одночасно можуть бути і квіти, і бутони, і плоди. Муррайю Кеніга називають ще деревом каррі. Її сушені товчені листя додають в однойменну приправу. Ще листя муррайі Кеніга смажать в олії, яке після цього стає ароматним і використовується для приготування м'яса.

Ще до цитрусових близька Северин. Ось таке дерево:

Її ще називають китайським кімнатним (коробочним, діжкових) апельсином. З неї, як і з муррайі виховують бонсаї. А взагалі розводять як декоративну рослину. Плоди у Северина ось такі:

Севериния буксифолия (Severinia)
Северина буксифолія (Severinia)
Севериния буксифолия (Severinia)
Северина буксифолія (Severinia)

Северина вдавалося схрещувати з солодким апельсином сорти Hamlin і з Сунки. Але ні картинок, ні популярного пояснення, що з цього вийшло, я не знайшов.

Ще бувають афроцітруси або цітропсіси. Вони ж - африканські вишневі апельсини. Це дерева з маленькими їстівними плодами, що віддалено нагадують цитрусові. Ось габонський цітропсіс:

А ось цітропсіс з батьківщини православного народу-броненосця - з Уганди:

Ферон лимонна, лимон кислий або індійське дерев'яне яблуко:

Індійське дикорастущее рутовий з дуже кислими (хоча кажуть, що бувають і солодкі) їстівними плодами з практично дерев'яної шкіркою.

А ось гарна назва, відмінно, по-моєму, звучить - цейлонський оранжстер:

Плоди оранжстера дуже гіркі, зате у листя, якщо їх потерти-поламати, сильний лимонний аромат.

Про всяк випадок пошукав інфу про межсемейственних гібридах рутових. Ніби як намагалися за допомогою якихось вірусів впровадити в якійсь цитрус якісь гени яблука. Багато теорії, багато спеціальних термінів. Що вийшло - незрозуміло.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

Please enter your comment!
Please enter your name here