Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Джем з чорної смородини і суниці

0
54

Джем з чорної смородини і суниці - ласощі, гідні уваги запасливої господині. Чорна смородина - корисна, суниця - смачна і ароматна, а дозрівають ягоди майже одночасно, тому самі просяться в одну каструлю. Якщо смородина кисла, то варення може вийти рідким, а, на мій погляд, немає нічого гіршого, вже краще тоді приготувати фруктовий або ягідний сироп. Врятувати ситуацію допомагає желюючий цукор - джем, конфітюр або варення виходять тоді густими.

Варенье из чёрной смородины и земляники
Варення з чорної смородини і суниці

Є ще один спосіб, однак він не всім подобається - ягоди і звичайний білий дрібний цукор вимірюють вагою, а склянками - на 1 склянку ягід беруть 1 склянку цукру. Приготоване цим способом варення виходить дуже густим завжди. Моя бабуся варила тільки так, але кількість цукру, використане для варіння, м'яко кажучи, лякало. Я з дитинства пам'ятаю, як влітку на кухні з'являвся здоровенний холщевий мішочок, повний цукрового піску, на зразок мішків з картоплею. До кінця сезону заготівок мішок порожнів, адже ми все це з'їдали! Що не кажіть, сучасні технології дозволяють скоротити кількість цукру в заготівках.

Інгредієнти для варення з чорної смородини і суниці

  • 450 г чорної смородини;
  • 300 г суниці;
  • 50 мл води;
  • 350 г цукрового піску;
  • 0.7 кг желюючого цукру.

Спосіб приготування варення з чорної смородини і суниці

Смородину перебираємо, видаляємо засохлі і зіпсовані ягоди, сміття і гілочки, замочуємо на кілька хвилин у холодній воді, викладаємо в друшляк і ретельно промиваємо проточною водою.

Смородину перебираем и промываем в проточной воде
Смородину перебираємо і промиваємо в проточній воді

Стиглу садову суницю краще не мити, якщо на ягодах немає піску. Взагалі, суниця настільки ніжна, що її краще не турбувати зайвий раз, щоб ягідки залишалися цілісними.

Спелую землянику лучше не мыть
Стиглу суницю краще не мити

У каструлю насипаємо звичайний білий цукор і наливаємо чверть склянки води, розмішуємо, ставимо на вогонь, доводимо сироп до кипіння.

Сахар с водой доводим до кипения
Цукор з водою доводимо до кипіння

У гарячий сироп висипаємо смородину, товкачем приминає ягоди, щоб вони лопнули і виділився сік.

Потім акуратно висипаємо садову суницю, струшуємо каструлю, щоб інгредієнти змішалися.

Доводимо масу до кипіння на помірному вогні, кип'ятимо 12 хвилин, в процесі кипіння трясем каструлю - зганяємо піну в центр, знімаємо ложкою.

В горячий сироп добавляем смородину
У гарячий сироп додаємо смородину
Добавляем землянику и хорошо перемешиваем ягоды
Додаємо суницю і добре перемішуємо ягоди
Кипятим ягоды в сиропе 12 минут
Кип'ятимо ягоди в сиропі 12 хвилин

На цьому етапі варення з чорної смородини і суниці здасться вам рідким, буде багато сиропу, так і повинно бути. Насипаємо желюючий цукор, акуратно перемішуємо, знову відправляємо каструлю на плиту.

Добавляем желирующий сахар
Додаємо желюючий цукор

Після закипання кип'ятимо кілька хвилин на сильному вогні, маса буде сильно пінитися, тому її не слід залишати без уваги.

Знімаємо каструлю з вогню, трохи охолодити, знову зганяємо пінку в центр, знімаємо ложкою.

Варим, снимая пену, на сильном огне несколько минут
Варимо, знімаючи піну, на сильному вогні кілька хвилин

Банки для варення з чорної смородини і суниці стерилізуємо над парою або сушимо в духовці при температурі близько 110 градусів за Цельсієм. Розливаємо гаряче варення в теплі і сухі банки, вкриваємо чистою тканиною. Після охолодження загвинчуємо прокип'яченому кришками.

Разливаем варенье по стерилизованным баночкам, даём остыть и завинчиваем крышками
Розливаємо варення по стерилізованим баночках, даємо охолонути і загвинчуємо кришками

Густе, ароматне і корисне ласощі можна не тільки подавати на стіл з гарячим чаєм. Таке варення з чорної смородини і суниці відмінно підходить для прошарку бісквітного торта або приготування тістечок з начинкою.

Смачного!

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

Please enter your comment!
Please enter your name here