Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Яблуневе диво

0
222

В європейських широколистяних, а то і соснових лісах часто можна зустріти невисоке дерево з округлою кроною і нерідко колючими гілками. З весни до осені дерево покрите невеликими довгастими листям, взимку дерева стоять зовсім голими. Всякий раз, перш ніж обряди в молоде листя, вони суцільно покриваються молочно-рожевими квітками. "Краще немає того кольору, коли яблуня цвіте", - співається в пісні. "Але хіба пісня присвячена не культурної садової яблуні? До чого ж тут дика, лісова яблуня?" - відразу ж заперечить якийсь всезнаючий любитель садівництва.

Яблуня лісова, або яблуня дика (European Wild Apple)

Кожному садівникові відомо, що серед плодових рослин помірних широт яблуні належить по площі і за врожаями перше місце. Яблуневі сади у всіх країнах займають близько 3 мільйонів гектарів, а щорічні врожаї їх перевищують 11 мільйонів тонн соковитих смачних плодів. Не менш 80 відсотків наших садових дерев складають яблуні. Все це так. Може бути, і пісня тільки про садової яблуні, але ж культурні сорти походять в кінцевому рахунку все від тих же диких форм дивного дерева - лісової яблуні. Дивного перш за все своєю долею.

Дика яблуня належить до тих щасливим представникам рослинного світу, на які людина звернув увагу, коли робив перші кроки по Землі. Плоди диких яблунь їстівні незабаром після зав'язування, легкодоступні, довго висять на дереві, чудово зберігаються всю зиму в опалому листі. Природно, що яблуня була і в числі перших рослин, що обробляються людиною. Зображення яблук або їх залишки знайдені і при розкопках пальових будівель, зображені яблука і на багатьох пам'ятниках Єгипту, про них згадується в стародавніх міфах і легендах. Колискою культури яблуні прийнято вважати Давню Грецію. Теофраст написав твір по плодівництву, де яблуні відведено почесне місце. Письменники Стародавнього Риму - Катон, а потім Варрон, Колумелла і Пліній Старший - розповідають про 36 сортах яблуні, що обробляються в той час. З Греції і Риму культура яблуні поширилася по Західній Європі, а потім і по всьому світу. Примітно, що у греків і римлян яблуко служило символом любові і присвячувалося богині краси, тоді як давні германці вважали, що яблуня користується заступництвом всіх богів, а яблуко - їхнє улюблене блюдо. Тому-то злий бог бурі Донара і не наважувався ніколи чіпати яблуню, а метал свої грізні списи-блискавки в інші дерева. Заповзятливі германці, захищаючись від грізних блискавок, обсаджували свої житла яблунями.

Плоди яблуні лісової, або яблуні дикої (European Wild Apple, fruits)

Навіть слово "рай" по-кельтски означає "країна яблук" (авалон), а біблійний міф говорить про те, що Єва зірвала з дерева пізнання добра і зла саме яблуко. В одному з варіантів давньогрецьких міфів розповідається про весілля фессалийского царя Пелея, куди були запрошені всі боги, крім богині розбрату Еріду. Ображена Еріда в розпал веселощів підкинула гостям золоте яблуко з написом "Чудової". Зрозуміло, що відразу ж виникла суперечка, кому з богинь воно повинно належати, так як красою славилися всі три гості: Гера, Афіна і Афродіта. Богині були такі хороші, що навіть Зевс не зміг віддати будь-якої з них перевагу. Він доручив Гермесу відвести богинь до пастуха Паріса, щоб той вирішив тривалу суперечку. Паріс віддав яблуко Афродіті. З тих пір Гера і Афіна зненавиділи Паріса, так само як і Трою і всіх троянців. Вони вирішили погубити Трою і весь народ. Так став чудовий золотий плід яблуком розбрату. Культура яблуні відома понад 4000 років. В Європі на початку XVIII століття було всього 60 сортів яблуні, але серед них значилися і до сих пір збереглися чудові сорти Кальвіль білий і Штеттинским червоне. Вважається, що наша культурна яблуня з'явилася в монастирських садах Київської Русі в XI-XII столітті, хоча Геродот, який подорожував по Скіфії в V столітті до нашої ери, писав, що бачив там садові дерева. Особливо славився на Русі яблуневий сад, закладений при Ярославі Мудрому (1051 року) і відомий пізніше як сад

Яблуня лісова, або яблуня дика (European Wild Apple)

Києво-Печерської лаври. В письмових документах XIV століття згадуються Мокшанська сади, а в "Домострої" вже даються перші поради по догляду за садом. У другій половині XVIII століття український агроном А. Т. Болотов склав перший, але чудове не тільки для того часу восьмитомне науковий опис, що налічувало понад 600 оригінальних сортів яблунь. Великий внесок в плодівництво внесли академік В. В. Пашкевич, І. В. Мічурін, JI. П. Симиренко і багато радянські вчені-плодівники. Тепер яблуня обжилася на величезній території. Яких тільки немає тепер чудових яблунь серед 10 тисяч культурних сортів! Багаторічною працею селекціонерів виведені сорти, у яких яблука досягають 600 (антонівка шестісотграммовая), а то й 930 грамів (книш). Чимало сортів дають по тонні і більше плодів з одного дерева. А яблука адже це цінний харчовий продукт. Не кажучи вже про їх високих смакових, дієтичних і навіть лікувальні властивості, про їх поживності, яблука використовуються для приготування соків, повидла, варення, компотів, вин. Нарешті, яблука сушать і мочать, багато зимові сорти зберігають свіжими до нового врожаю.

Квіти яблуні лісової, або яблуні дикої (European Wild Apple, flowers)

Цікаво, що в тропіках яблуня мало популярна: в природних умовах вона не зустрічається, а в культурі дає не дуже смачні плоди або зовсім не плодоносить. Північні і південні яблука розрізняються і в нашій країні: в Україні вони мають підвищену кислотність (наприклад, сорт Антонівка), південним сортам властива цукристість. Однак ми знову відволіклися від скромних дикорослих яблунь. Основою для отримання 10 тисяч культурних сортів яблуні послужили всього 8-10 дикорослих видів і в першу чергу яблуня лісова і яблуня ягідна, а всього ботаніки нараховують близько 70 видів. Особливо пластичної виявилася яблуня сліволістная, або китайка. Використовуючи її як батьківську форму, І. В. Мічурін отримав чудові сорти: кандиль-китайку, Бельфлер-китайку, пепінка шафранний, шафран-китайку, груша Мічуріна і інші. Відзначилися також дикорослі яблуні сибірська і Недзвецкого. Перша не жахається ніяких морозів і щорічно дає рясні врожаї дуже дрібних, як горошини, яблук. Вони дуже декоративні, але набувають приємний смак лише після подмораживания. Яблуня ж Недзвецкого із Середньої Азії незвичайна червоним забарвленням шкірки, м'якоті плоду, насіння, листя і квіток, навіть молода кора і деревина у неї червонуваті. І. В. Мічурін майстерно використав її забарвлення і вивів ряд сортів зі смачними красномяснимі плодами: Бельфлер червоний, Бельфлер-рекорд, комсомолець, червоний штандарт та інші.

Інший раз природа наділяє цікавою аномалією і звичайну нашу лісову яблуню. Якби вам довелося запитати першого зустрічного жителя села Андріївки Сумської області про місцеві визначні пам'ятки, вам би перш за все порадили оглянути "Яблуневий Диво", "кручені Яблунів" або "самосадной дерево". Всі ці назви відносяться до 150-річної яблуні, розрослася на площі мало не в півгектара. Так і стоїть тепер не те сад, не те ліс, посередині якого височіє яблуня, тісно оточена десятками дочок-яблуньок. Давно люди дивуються здатності гілок цієї яблуні, припадаючи до землі, легко вкорінюватися і давати початок новим рослинам. Між іншим, і зовнішній вигляд гілок чудо-яблуні незвичайний: вони закручені, як штопор.

Яблуня лісова, або яблуня дика (European Wild Apple)

За андріївською яблунею-садом ведуть ретельне спостереження українські вчені-садівники, вона була відома і І. В. Мічуріна, виписує її живці. Подібний яблуневий сад з 600 яблунь, родоначальником якого стало одне дерево, недавно виявили ботаніки під час наукової експедиції і на Тянь-Шані.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

Please enter your comment!
Please enter your name here