Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Як правильно підготувати льох до зими?

0
517

Кожна свідома господиня намагається заготовити про запас якомога більше продуктів саду і городу у вигляді консервів. Але де і як зберегти їх на тривалий час? Крім консервації і солінь така ж проблема виникає з зберіганням овочів і фруктів. Практично у кожної сім'ї знайдеться льох у гаражі, в будинку, на дачі - зберігати можна всюди. Проблема полягає в тому, що такі льохи, іноді, не пристосовані для зберігання харчових продуктів.

Консервированные овощи в подвале
Консервовані овочі в підвалі

Що відбувається в погребі?

Часто господині скаржаться, що консервації не зберігаються навіть до початку зими (зриває кришки), взимку банки лопаються від морозу, а овочі гниють. Все тому, що льох не обладнаний належним чином. Влітку там занадто жарко, а взимку холодно. До того ж, льох може бути не оснащений системою вентиляції.

Як удосконалити свій льох?

Не можна назвати одне рішення для всіх проблем, тому розглянемо комплекс заходів, необхідних для модернізації місця зберігання продуктів.

Погреб
Льох. © preppers101blog

Утеплення льоху. Цей процес буде дуже корисним в двох випадках: влітку буде прохолодно, а взимку тепло. Для утеплення стін і стелі, нам може стати в нагоді мінеральна вата (бажано з фольгою), пінна стирольна ізолює плівка, пінопласт. Вибирати утеплювач, потрібно виходячи від необхідної інтенсивності ізоляції, а також матеріалу з якого зроблені стіни. Наприклад, до цегляної стіни проблематично прикріпити плівку або мінвату без маяків, а ось закріпити пінопласт не складе великих труднощів.

Вентиляція приміщення. Дуже важливий момент, який багато ігнорують. При відсутності необхідної вентиляції, в погребі підвищується вологість, розвиваються різноманітні грибки, бактерії та комахи. Металеві кришки банок в таких умовах іржавіють дуже швидко, а процес гниття прискорюється в рази. Для організації природної вентиляції льоху необхідно встановити два воздуховода: один - припливне, другий - витяжною. Матеріалом для виготовлення повітропроводів може послужити пластикова, азбестова або металева труба відповідного діаметру. Діаметр труб розраховується виходячи зі співвідношення: на 1 м 2 погреба необхідно забезпечити 25 см 2 площі воздуховода.

Витяжна труба. Забезпечує видалення з погреба застояного повітря. Встановлюється уздовж одного кута приміщення, при цьому нижній її кінець розташовується під самою стелею. Повітропровід проходить вертикально через все приміщення, покрівлю та височить над коником.

Припливна труба. Забезпечує приплив в льох свіжого повітря. Ставиться труба в кутку, протилежному витяжної воздуховоду. Нижній кінець труби знаходиться на висоті 20-50 см від підлоги льоху і закінчується в 50-80 см над рівнем землі.

Зверніть увагу! Щоб захистити льох від проникнення комах і гризунів, верхній отвір припливної труби потрібно закрити дрібною сіткою.

При сильних морозах вентиляційні труби краще закрити ватою або поролоном.

Антисептичні прийоми. Для тривалого зберігання харчових продуктів важливо тримати приміщення в чистоті, і мова йде не тільки про естетичний вигляд. Для запобігання розвитку грибків і бактерій можна обробити всі поверхні спеціальним антисептиком. Хто не прихильник хімічних засобів, досить пофарбувати стіни і стелю гашеним вапном. Для прогресивних користувачів можна використовувати бактерицидні лампи.

Проробивши ряд нескладних робіт, які не понесуть за собою значних грошових витрат, Ви отримуєте сучасний універсальний льох, в якому можна тривалий час зберігати продукти. При цьому вони будуть зберігати не тільки свої смакові якості, а й користь для Вашого здоров'я.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

Please enter your comment!
Please enter your name here