Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Записки квітникаря: кавове дерево

0
378

Для мене, як людини, який захоплюється розведенням кімнатних рослин, найголовнішим у виборі чергового примірника для поповнення своєї колекції є його екзотичність. Безумовно, сама рослина має бути красивим, але не тільки. Ще воно повинно обов'язково викликати інтерес у навколишніх, адже завжди приємно пишатися своїм вихованцем. А якщо така рослина буде ще і плодоносити - то це просто справжній хіт! І ось таким рослиною в моїй колекції виступає кавове дерево. Всі ми знаємо, що кава росте в жарких країнах, і основні його сорти мають уже знайомі слуху назви: арабіка, робуста, ліберіка і ексцельса. Але мало кому довелося бачити, як кава виглядає в живій природі, тільки якщо побувати на екскурсії по кавовій плантації. Ну хіба не здорово матиме у себе на підвіконні цілу плантацію з кави? З цими думками я відправився в найближчий квітковий магазин.

Ростки кофейного дерева. Кофе аравийский, или, Кофейное дерево аравийское (Coffea arabica)
Паростки кавового дерева. Кава аравійський, або, Кавове дерево аравійське (Coffea arabica)

Кавове дерево арабіки, а, вірніше, його паростки, я придбав у великій кількості в мережевому судовому магазині. В горщику росло близько 15-20 пагонів висотою сантиметрів 7-10. Погані, слабкі і пошкоджені на вигляд паростки були відразу викинуті, а хороші розсаджені по горщикам по дві-три штуки. Кущики росли досить-таки швидко і вже через два-три роки перетворилися в красиві деревця, які стали плодоносити.

Кавові ягоди радували мене протягом кількох місяців. Вони спочатку були зеленого кольору, а потім ставали червоними. Визрівали приблизно 6-8 місяців, і з першого врожаю було зібрано близько п'яти зерен. Насправді при кімнатних умовах абсолютно реально зібрати і до одного кілограма кави, але тільки з уже дорослих дерев від шести років.

Вирощування кавового дерева в домашніх умовах

Грунт

Земля для кавового дерева повинна бути дуже легкою, повітро - і водопроникної. В принципі може підійти грунт, який продається для тропічних рослин, він як раз буде володіти даними характеристиками. Якщо ж грунт готувати самостійно, то за основу можна взяти суміш торфу і перегною в пропорції 50/50. Також в горщик можна покласти кілька шматочків деревного вугілля, які позбавлять від закисання землі. Причому, горщик для посадки необхідно вибирати високий, тому що коренева система йде вниз.

добриво

Кавове деревце росте круглий рік, тому вимагає регулярних підгодівлі, приблизно кожні десять днів. Удобрювати слід азотом, фосфором, калієм і мікроелементами. В якості азотного добрива можна використовувати вичавки з торфу, біогумус, який можна купити в магазинах для саду. Як фосфорної підгодівлі можна використовувати розчин суперфосфату. А з золи можна отримати хорошу калійну підгодівлю.

формування крони

Маленькі кавові саджанці ростуть тільки вгору. У міру зростання починають рости скелетні гілки, які тісно пов'язані зі стовбуром. Відповідно, щоб крона розвивалася рівномірно, деревце необхідно регулярно повертати навколо осі з тим, щоб рослина розвивалося рівномірно.

кофейные ягоды
кавові ягоди
кофейное дерево
кавове дерево
кофейное дерево любит полутень
кавове дерево любить півтінь

Догляд за кавовим деревом

Незважаючи на те, що кава - житель субтропіків, під прямі сонячні промені ставити горщик не рекомендується, так як в природі кава росте в півтіні від великих дерев. Найкращі вікна в квартирі: східні або західні. Оскільки кава - це тропічна рослина, то дуже важливий температурний режим, особливо взимку. Температура в приміщенні не повинна опускатися нижче 15 ° С. При низькій температурі на листках з'явиться чорна облямівка, потім лист чорніє і відпадає. Також взимку раджу під горщик підкладати дощечку або пінопласт, для того щоб коріння рослини не перемерзали. І, нарешті, кава категорично не переносить протягів. Взимку слід бути особливо обережними при провітрюванні приміщень. Якщо холодне повітря потрапить на рослину, то кава відразу замерзне. Якщо на каву сохнуть кінчики листя - це перша ознака сухого повітря. Рішення проблеми: необхідно або підвищити вологість у приміщенні - поставити зволожувач повітря або ємність з водою під батарею. Також можна регулярно обприскувати кущик з пульверизатора. Дуже корисно хоча б раз на місяць промивати листя теплою водою під душем, так, щоб вода не заливала горщик. При такому регулярному догляді листя завжди будуть блискучими і красивими. Крім того, регулярне обприскування кави вбереже від павутинного кліща, найголовнішого шкідника, який може з'явитися в домашніх умовах. Першим сигналом його появи служать світлі точки на листочках - місця проколів, і, звичайно ж, невеликі павутинки.

Слід бути також обережними при поливі. Не можна рослина заливати, листя стануть бляклого кольору і почнуть опадати. І не варто пересушувати. З огляду на, що поверхня листя у кавового деревця велика, волога випаровується дуже швидко. Як тільки земляний кому пересохне, листя миттєво опаде. Тому вкрай важливо поливати рослину невеликою кількістю води мало не кожен день, щоб земля залишалася завжди вологою, але при цьому в піддоні горщика вода не застоювалася. Водою слід поливати кімнатної температури, відстояною, м'якою і без вапна.

каждая ягода содержит два кофейных зерна
кожна ягода містить два кавових зерна

Досвід реанімації кавового дерева

Мої рослини два рази пережили "клінічну смерть". Перший випадок стався, коли рослина заморозили, відкривши вікно взимку при температурі -25 ° С. Від кави залишився тоді тільки стебло, а листя моментально опало. Другий випадок - під час моєї відсутності рослина поливали нерегулярно, і той усох, знову скинувши листя. Рецепт пожвавлення для таких майже мертвих рослин був в регулярному обприскуванні при скороченому поливі. Через кілька місяців рослини знову стали зеленими.

одно кофейное дерево способно давать 0,5 кг кофейных зёрен в год
одне кавове дерево здатне давати 0,5 кг кавових зерен на рік

Таким чином, забезпечивши рослині комфортні умови, можна милуватися не тільки темно-зеленим листям, але ще і з завидною регулярністю збирати урожай справжньої кави! До речі, хочете знати, що я зробив зі своїм першим урожаєм? Звичайно, тут же розподілив по горщикам з землею і тепер чекаю новий урожай. Скоро у мене буде своя маленька кавова плантація на підвіконні, про яку буде говорити весь офіс і, сподіваюся, за його межами.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

Please enter your comment!
Please enter your name here